Dag Idar har overtatt den nordiske stafettpinnen

Norsk Journalistlag skal lede det fellesnordiske arbeidet mellom journalistforbundene de neste to årene. – Det nordiske samarbeidet er aktivt og nyttig, fastslår NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Formannskapet i Nordisk Journalistforbund går på rundgang mellom journalistorganisasjonene. De siste to årene har Danmark og Dansk Journalistforbunds Tine Johansen ledet arbeidet. Nå skal NJ-leder Dag Idar Tryggestad være president i to år. NJs sekretariat overtar det administrative arbeidet og avdelingsleder Espen Brynsrud er ny generalsekretær. Men selv om titlene er i overkant pompøse, så er det faktiske arbeidet i Norden konkret og jordnært.

Felles kunnskap og tyngde

– Det er viktig med tett kontakt med våre nordiske kolleger. Vi har mye nytte av kunnskapen som de nordiske søsterorganisasjonene våre sitter på. Nå er det vår tur til å dra lasset en stund, sier Tryggestad.

– Vi har mye til felles i de nordiske landene, og vet at når vi står sammen så har vi betydelig større mulighet til innflytelse, sier han.

På møtet i København sto både kunstig intelligens (KI), kampen mot de internasjonale tech-gigantene og kollektive avtaler for frilanserne på agendaen.

Nordisk presidentskifte: Leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag og leder Tine Johansen i Dansk Journalistforbund. Foto: Mikkel Inumineq Jørgensen

Dialogen med IFJ fortsetter

Fra 1. august har Norsk Journalistlag meldt seg ut av IFJ (Den internasjonale journalistføderasjonen). Det samme har Dansk Journalistforbund, Islands Journalistforbund og Finlands Journalistforbund. Flere andre lands organisasjoner følger nå etter.

– Vårt felles mål er å få IFJ inn på et demokratisk spor, som organisasjonen sporet av fra for flere år siden. Hver enkelt lands organisasjoner står fritt til å bestemme veien videre, men vi har mye til felles i de nordiske landene, og mye av dialogen med IFJs politiske ledelse skjer på nordisk nivå, sier den nye nordiske journalistpresidenten.