– Det må bli høyere under taket på norske arbeidsplasser

Mange arbeidstakere kvier seg for å delta i det offentlige ordskiftet i kraft av sin stilling. Ytringsrommet oppleves trangere enn arbeidslivets regler tilsier. – Ansattes ytringsrom er for lite, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.

– Det er et tap for samfunnet hvis arbeidstakerne legger for mye bånd på seg i det offentlige rom. Vi går glipp av kunnskap og perspektiver som kunne bidratt til en mer opplyst offentlig debatt og meningsbærende journalistikk. Ytringsfrihetskommisjonen betegner situasjonen som «urovekkende», sier.

Onsdag morgen møtte mediebransjeorganisasjonene Kulturturkomiteen på Stortinget og deres rådgivere. I Pressens hus fikk komitéen innspill om bransjens syn og reaksjoner etter kulturminister Lubna Jafferys mediepolitiske redegjørelse for Stortinget den 14. november. Der oppfordret hun til løpende debatt om ytringsrommet på arbeidsplassen.

– Det er stemmene vi ikke hører som bør bekymre oss, understreket kulturministeren.

Les kulturministerens redegjørelse: Redegjørelse om ytringsfrihet og mediepolitikk – regjeringen.no

En fersk gjennomgang Norsk Journalistlag (NJ) har gjort av ansattes ytringsfrihet i norske kommuner, viser altfor store variasjoner. Et virkemiddel for å oppnå mindre ulikhet på området kan være å bruke en felles veileder for alle kommunene som beskriver ytringsfrihetens grenser.

– Det er uheldig for samfunnet at ansatte begrenser sine ytringer på grunn av usikkerhet. Derfor bør det gjøres en betydelig innsats for å redusere tersklene for å ytre seg. Partene i arbeidslivet må ta ansvaret for å vide ut trange ytringsrom, sier NJ-lederen.