Artikkelen er mer enn ett år gammel

En trussel mot pressefriheten

Å avdekke hemmelige eller skjulte opplysninger som er relevante for samfunnsdebatten er i kjernen av medias samfunnsoppdrag. Ved å publisere informasjon mektige interesser ønsker å holde hemmelig, kan pressen bidra til å holde makthavere ansvarlige. Det er derfor avgjørende at publiseringen av slikt materiale ligger innenfor pressefriheten, også når stater ønsker å holde informasjonen hemmelig.

Pressefriheten er under angrep fra mange hold. I dette perspektivet ser Norsk Journalistlag med stor bekymring på anklagene om spionasje rettet mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. I 2010 offentliggjorde Wikileaks hemmeligstemplet materiale som avdekket tortur, krigsforbrytelser og drap på journalister begått av amerikanske militære.

I anklagen som ble offentliggjort 23. mai beskrives selve publiseringen av materialet som spionasje. En dom i tråd med dette vil være et alvorlig angrep på pressefriheten i USA. Medier som publiserte informasjonen, som New York Times og andre, vil dermed også kunne etterforskes og straffeforfølges.

Også norske medier har mange ganger publisert hemmeligstemplet informasjon, når dette er blitt vurdert som nødvendig for å oppfylle samfunnsoppdraget.

Norsk Journalistlag tar avstand fra dette forsøket på å innskrenke pressefriheten og begrense medias mulighet til å holde mektige aktører ansvarlige for kritikkverdige og ulovlige handlinger.

Uttalelse fra landsstyret i Norsk Journalistlag 29. mai 2019