Artikkelen er mer enn ett år gammel

Enighet i MBL-oppgjøret

Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening kom i mål med hovedoppgjøret natt til onsdag. Partene er enige om et sentralt oppgjør på 12 100 kroner. I tillegg er det avtalt et kraftig løft for de dårligst betalte journalistene.

– Dette har vært et komplisert oppgjør å lande. Vi er glade for å løfte de aller dårligst betalte journalistene. For en håndfull vil oppgjøret bety over 50 000 kroner i lønnsøkning, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Det sentrale tillegget er 11 800 kroner. I tillegg avrundes alle lønnstrinn i stigen opp til nærmeste hele 500 kroner. I snitt utgjør dette 276 kroner.

– Alle får det generelle tillegget, og vi har tatt hensyn til MBLs sterke ønske om at det fortsatt skal være penger til lokale forhandlinger. Våre medlemmer skal ha forventinger til disse. Bransjen går så det griner, og det er penger å hente lokalt, sier Tryggestad.

Se protokollen fra forhandlingene.

Hever minstelønnssatsene

Partene har avtalt en såkalt teknisk overføring. Dette betyr at deler av det personlige tillegget overføres til minstelønnsstigen, først 30 000 kroner 1. april 2022 og deretter 25 000 kroner 1. april 2023.

– Vi har startet en opprydning for å heve lønnsnivået for norske journalister. For noen vil dette gi et betydelig lønnsløft. I tillegg vil dette ha stor betydning for framtidige journalister og er et signal om lønnsnivået for nyansatte i bransjen, sier Tryggestad.

Partene har også avtalt å jobbe for å forbedre rekrutteringen til bransjen. Norsk Journalistlag understreker at avisledere må innstille seg på å betale en anstendig lønn for å holde på kompetente medarbeidere og rekruttere nye framover.

– Her vil blant annet lønn, kompetanse, utviklingsmuligheter og arbeidsmiljø være sentrale temaer for NJ, sier Tryggestad.

Kompetanse

I dagens Journalistavtale er det beskrevet gode og overordnete prinsipper for kompetansearbeid i bedriftene. Det har likevel vært for lite fokus på den individuelle retten til kompetanseheving, slik at man sikrer retten til en faglig utvikling i tråd med bedriftenes og den enkelte ansattes behov.

– NJ har vunnet fram en viktig prinsippsak: Retten til kompetanseheving for alle medarbeidere.  Endelig er kompetanseplaner ikke bare for redaksjonen, men skal ned på hver enkelt medarbeider. Dette er et viktig signal som gjør bransjen attraktiv og tar vare på de som er i bransjen i dag, sier Tryggestad.

Timebasert ulempe

Partene ble i dette oppgjøret også enige om en total omlegging av ulempesystemet.

– Det en historisk enighet med MBL om at vi skal starte overgangen fra et system som utløser tillegg for hver vakt, til et timebasert ulempesystem for de sentrale satsene, sier Tryggestad.

NJs forhandlingsutvalg i MBL-området 2022: Dag Idar Tryggestad (forhandlingsleder), Hege Fagerheim, Marita E. Valvik, Pål Hellesnes, Margrethe Håland Solheim, Eirik Meling, Tore Roth Stranden, Ida Grieg Riisnæs, Jørgen Braastad, Marius Steen, Mads Backer Owe, Inger Marie Bø og Ketil Heyerdahl.