Artikkelen er mer enn ett år gammel

Estonia-saken opp for retten

I dag mandag 25. januar starter saken der frilanser Henrik Evertsson er tiltalt for å ha brutt svensk lov i arbeidet med den prisbelønte dokumentaren om Estonia-forliset.

Evertsson er medlem av NJ Frilans og ble kåret til Årets frilanser i 2018 for dokumentaren om Den nordiske motstandsbevegelsen. https://journalisten.no/henrik-evertsson-arets-frilanser/arets-frilanser-er-fotojournalist-henrik-evertsson/337816

I saken som nå går for Göteborgs tingsrätt er Evertsson tiltalt for brudd på gravfredtraktaten som forbyr private dykk i forlisområdet. Dykkene ble gjort for å dokumentere skader på skroget som Evertsson mener ikke er forenlig med den offisielle forklaringen om årsaken til at passasjerfergen forliste og 852 personer omkom i september 1994.

De nordiske journalistforbundene, Norsk Redaktørforening og Den europeiske journalistføderasjonen har i en felles uttalelse protestert mot tiltalen: «Ytrings- og informasjonsfrihet må settes i forhold til skaden en journalistisk undersøkelse av vraket kan medføre. I dette tilfellet er det av stor offentlig interesse at informasjonen deles. Informasjonen er også av stor betydning for myndighetene, fordi den gir dem ny kunnskap og fakta om katastrofen», heter det i uttalelsen fra oktober https://journalisten.no/arne-jensen-dansk-journalistforbund-den-europeiske-journalistfoderasjon/journalistikk-er-ikke-en-forbrytelse–heller-ikke-i-estonia-saken/431720.

Det svenske journalistforbundet bistår Evertsson i rettsaken. Les mer om den prinsipielt viktige saken her:  https://www.sjf.se/aktuellt/202101/hyllert-viktigt-att-markera-mot-estonia-atalet