Artikkelen er mer enn ett år gammel

Få anmeldelser av trusler fører til tiltale

En fersk undersøkelse gjennomført av Norsk Journalistlag viser at bare hver femte anmeldelse av trusler og vold mot journalister har ført til tiltale de siste årene.

– Jeg er overrasket og skuffet over at så få av anmeldelsene ender med tiltale, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Trusler og vold mot journalister og redaktører har i mange år vært med i Riksadvokatenes liste over saker som skal prioriteres av politi og påtalemyndighet. I rundskrivet understreker Riksadvokaten viktigheten av å sikre en fri og uavhengig presse.

– Dessverre er det slik at den digitale utviklingen har ført til at en lang rekke journaliser opplever trakassering og trusler fra ulike miljøer. Tidligere undersøkelser har vist at dette rammer journalistikken ved at en del vegrer seg for å skrive saker eller dekke temaer som trigger hatefulle meldinger. Dette henger sammen med at frykten og ubehaget som truslene i en del tilfeller resulterer i helsemessige utforinger i form av angst, depresjon og utbrenthet, sier Tryggestad.

Omfanget av problemet ble først kartlagt i NJs arbeidsmiljøundersøkelse i 2012. Den viste at ca. 25 prosent av journalister og redaktører var blitt utsatt for trusler de senere årene. Undersøkelsene viste også at de fleste anmeldelser ble henlagt av politiet.

NJ og Norsk Redaktørforening gikk derfor i dialog med Riksadvokaten for at trusler og vold skulle bli med på Riksadvokatens prioriteringsliste. I en oppfølgingsundersøkelse i 2014 svarte 19 % at anmeldte saker hadde ført til tiltale. Nivå er altså det samme i dag, ifølge NJs nye undersøkelse.

Les rapporten