Artikkelen er mer enn ett år gammel

Familie- og kulturkomiteen ønsker en medieansvarslov

- Jeg er særlig glad for at komiteen understreker at regjeringen bør se på grensene for redaktøransvar for brukerskapt innhold på medienes elektroniske plattformer, sier NJs medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud. Komiteen, med leder Svein Harberg (H) i spissen, presiserer at utredningen blant annet bør omfatte redaktørens ansvar for redaksjonelt stoff, kildevernets beskyttelse og adgangen til å etterforske journalisters kilder.

Det er en samlet familie- og kulturkomite som ønsker at Stortinget skal be Regjeringen utrede en lov om medieansvar. Dette kommer frem i innstillingen fra komiteen.

– Dette er en svært viktig sak for NJ, og helt i tråd med hva NJ anførte for komiteen i den muntlige stortingshøringen i oktober 2016, sier Nyrud.

I høringen sa NJ at redaktøren også gjennom lovverket må ha en selvstendig kontrollplikt for innholdet i nettdebattene, slik det allerede er enighet om i Vær Varsom-plakaten.

Det innebærer at man ikke trenger å detaljregulere hvordan kontrolltiltakene skal gjennomføres, men redaktøren må pålegges å etablere rutiner for oppsyn med de digitale debattene, og så raskt som mulig redigere eller slette ulovlige innlegg.

Innstillingen kommer på bakgrunn av et forslag fra representantene Arild Grande, Anette Trettebergstuen, Hege Haukeland Liadal og Sonja Mandt.