Artikkelen er mer enn ett år gammel

Grete Helgebø vant fram mot Arendals Tidende

– Jeg er først og fremst veldig glad for at retten er samstemt i at aviseiere ikke kan gripe inn i redaktørens frihet, og ta avgjørelser som skal være forbeholdt redaktøren, sier Helgebø.

Mandag falt dommen i Aust-Agder Tingrett, etter at tidligere redaktør Grete Helgebø gikk til søksmål mot Arendals Tidende.

Tingretten mener at arbeidsgivers inngripen i redaktørens ansvars- og myndighetsområde, samt å konstituere en ansvarlig redaktør, er å anse som avskjed i strid med arbeidsmiljøloven.

I dommen heter det at «den samlede rett finner at ledelsen i Arendals Tidende overskred grensene for redaktørens domene ved å beslutte å permittere samtlige redaksjonelt ansatte uten å få aksept for dette av Helgebø eller fungerende redaktør Dyrholm».

– Jeg synes det er viktig prinspielt at dommen sier det må sidestilles med at redaktøren er avskjediget. Hvis eierne går utover sin styringsrett, og bryter tilliten så grovt som det som skjedde i min sak, blir det i praksis umulig å bli sittende som redaktør. Da er det viktig å ha en sak å vise til som slår fast at det er en avskjed, sånn at man slipper en situasjon lik den vi har hatt hvor det ikke har vært enighet om jeg fortsatt var ansatt eller ikke. Så jeg håper denne dommen kan være til nytte for noen som kommer etter meg, sier Helgebø.

Helgebø og alle ansatte i Arendals Tidende ble permittert i midten av mars 2020. Permitteringen ble begrunnet i koronasituasjonen og plutselig bortfall av annonseinntekter.

NJ-advokat Elin Nykaas. Foto: Krister Sørbø

Norsk Journalistlag, ved advokat Elin Nykaas, har representert Helgebø i Tingretten.

– Det reises ikke tvil om behovet for å iverksette tiltak som følge av koronasituasjonen. Situasjonen berettiger imidlertid ikke daglig leder, eller styret, adgang til å fatte avgjørelser som tilligger redaktøren eller å erstatte henne og øvrig redaksjon med noen som utfører arbeidet billigere. Med dette ble Helgebø umiddelbart fratatt alle sine oppgaver og forpliktelser med umiddelbar virkning. Dette likestilles med avskjed og er åpenbart usaklig og ugyldig, sier Nykaas.

Grete Helgebø tilkjennes også erstatning for ikke-økonomiske tap med 75.000 kroner, samt saksomkostninger.

Dommen er ikke rettskraftig.