Hektisk politisk aktivitet

Denne uken var NJ invitert til kulturminister Lubna Jaffery for å presentere våre viktigste mediepolitiske saker. Her fikk vi også gitt våre tilbakemeldinger på statsbudsjettet for neste år.

– Det ble et godt møte hvor vi både fikk snakket om mediestøtte, kompetanse, åpenhet- og innsyn. Vi opplevde en lyttende statsråd som viste interesse for våre innspill, og vi har lagt et godt grunnlag for oppfølgende samtaler, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Mediebudsjettet

– Samtidig fikk vi gitt våre tilbakemeldinger til neste års statsbudsjett, som ikke er noe godt mediebudsjett. Særlig gjelder det at momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester ikke blir gjeninnført. Det er svært alvorlig, og kan føre til at den gode innovasjonstakten i bransjen stopper opp. Vi har lenge kjempet for nullmoms på det fri ord, og kan ikke være med på å forhandle om prinsipper, sier Tryggestad.

– I tillegg fikk vi uttrykt vår frustrasjon over at de fireårige styringssignalene ikke fungerer slik intensjonen opprinnelig var. I praksis har det vist seg å bli et tak for mediestøtten, i en tid der både kostnadene øker og det har vært svært vanskelig å forutse den forventede lønns- og prisveksten. Dette har vist seg å bli et problem både for NRK og for den kommersielle delen av mediebransjen.

Både denne og neste uke er preget av høy politisk aktivitet. Onsdag samlet NJ og de andre bransjeorganisasjonene politikerne til mediepolitisk debatt, og denne blir fulgt opp med en rekke møter med partiene før vi neste uke deltar i en rekke høringer på Stortinget.

– Regjeringen må sikre flertall for sitt budsjett i Stortinget. Det betyr at det fortsatt er muligheter for å få til endringer. Det jobber vi selvsagt for, sier Tryggestad.