Artikkelen er mer enn ett år gammel

Hvordan tilberede en politiker på sommergrillen

Rett over sommeren er det valg igjen og dermed en lang rekke politikerintervjuer. Hvordan håndterer du tåkeprat og hva kan du lære av Fantomet? utfordret programleder og reporter Erlend Blaalid Oldeide i NRK.

40 journalister var samlet på fagsamling og prisfest i Norsk Journalistlag Sogn og Fjordane på Gloppen hotell i Nordfjord. NRK Vestlands drevne politiske journalist Erlend Blaalid Oldeide har lang erfaring med valgutspørringer av politikere i kommune-, fylkes- og rikspolitikken. Han kjent som en tøff utspørrer med  glimt i øyet.

– Er du forberedt til alle politikerintervjuene før kommune- og fylkestingsvalget til høsten? spurte han.

Tradisjonelt var det såkalte revolverintervjuet den vanligste måten å intervjue politikere på. Men hvor godt fungerer dette nå? Når alle spørsmål blir konfronterende, så går det ofte i stå, påpekte Oldeide. Han konstaterte at mange år med revolverintervjuer gjorde politikerne redde. Og da begynte de å leie inn kommunikasjonsrådgivere. Etter hvert ble det flere kommunikasjonsrådgivere enn journalister.

Medietrente politikere

En vanlig del av medietreningen som mange politikere går gjennom kalles ABC-metoden: (1) Anerkjenn, (2) Bygg bru og (3) Kommuniser (Communicate).

– Det handler om å bli drillet i å si det de har lyst til, ikke svare på spørsmålene som journalister, lesere og lyttere lurer på. Vårt viktigste vern mot ABC er like enkelt, som det er virkningsfullt: Still samme spørsmål en gang til. Og kanskje enda en gang, helt til du får svar. Metoden fungerer også i skrift, sa Oldeide.

NRK-journalisten delte gode intervjutekniske tips og triks:

– Hit’em where it hurts! Du må forholde seg litt annerledes partiene imellom. Mål dem på hvor flinke de er til å være sitt parti. Spør SV om fattigdom, Sp om sentralisering, Høyre om pengebruk og Ap om velferdskutt. Da blir du mer treffsikker, sa Oldeide og fortsatte:

Vær djevelens advokat

– Still oppfølgingsspørsmål og vær djevelens advokat. Tenk på hva politiske motstandere ville ha sagt, hva lurer velgeren på, og hva har de gjort med dette før? Når du gir talestolen til en politiker som har som mål å påvirke oss, så må de få litt motstand. Det handler om å ta dem på alvor.

Lag en plan, bygg feller, var neste råd. Ikke ondsinnet, men poenget er at dette kan være en måte å får politikeren til å ta konsekvensen av det de tidligere har sagt. Ikke lag feller for å drite ut politikeren, men sikre at det er sammenheng i det de sier.

Tenk som Fantomet

Og til slutt: – Tenk som Fantomet; Fantomet er hard mot de harde (gammelt jungelord). Det er forskjell på en topptrent sentralpolitiker og en lokalpolitikerspire. Grilling av amatører kan få sympatien til å bikke fordi det er urettferdig og urimelig. Tilpass styrken i intervjuteknikken til hvem du intervjuer, sa Erlend Blaalid Oldeide.

Oldeides grilltips oppsummert

  • (Valg)flesk trenger høyere temperatur
  • Velg riktig marinade- sterk chili eller mild majones
  • Ikke for store stykker – Vi må greie å gape over
  • Ikke tråkk i salaten – servér den heller som tilbehør.