– Ikke skyld på robotene, det er du som tar valgene

Gull og Gråstein-konferansen

Kunstig intelligens (KI) vil endre journalistikken og journalistenes hverdag. Hvordan en KI-generert verden blir, avhenger av valgene vi tar, ikke av hva som er mulig, sier Eirin Larsen i DN.

– Vi må slutte å behandle ChatGPT og de andre KI-motorene som om de er selvstendig tenkende. Teknologien gjør det vi ber dem om å gjøre. Og det er vi som velger hvordan vi vil bruke den, sa Eirin Larsen da hun åpnet Gull og Gråstein-konferansen i Larvik.

Dette stiller krav til etikken rundt bruken.

– Ikke overlat teknikken til teknologene. Teknologi handler om muligheter som oppstår, vi må skjønne mulighetene våre. Vi trenger ikke kunne selve teknologien, men vi vil være bedre skodd med noe kunnskap om hvordan de virker, sa Larsen.

Og det er ikke mistro til teknologene som er årsaken, vi må bry oss fordi det er vi journalister som skal bruke teknologien.

– Ikke skyld på roboten, Det er du som tar valgene. Og du må ta valgene på grunnlag av den etikken vi allerede har.

Gode spilleregler

Vær Varsom-plakaten (VVP) er god også i møte med kunstig intelligens. Mange redaksjoner har laget sine egne kjøreregler for bruk av KI i tillegg.

– Det er lurt, mente Larsen.

For selv som vi har rammene i VVP, så kan arbeidet med egne kjøreregler i seg selv være en god anledning til å diskutere etikken på huset. Hvordan skal vi bruke KI her hos oss? Hvor går våre grenser? – Dette endrer seg fort og vi må bry oss og holde diskusjonen i gang; sa Eirin Larsen. Hun ledet arbeidet med DNs KI-retningslinjer, og er sosiale medier-sjef i avisen. Hun sitter også i landsstyret i Norsk Journalistlag

Ikke gå i samme fella

Da de sosiale mediene med Facebook i spissen bølget inn i redaksjonene for 15 år siden var det mye prøving og feiling rundt hvordan dette skulle brukes. Vi gjorde en stor feil, mener Eirin Larsen, vi overlot dette stort sett til de unge, de som «kunne» dette. Her må vi lære.

– KI er ikke noe som bare de unge eller de kule skal holde på med. Den feilen må vi ikke gjøre igjen. Vi må bry oss. Vi må ta de journalistiske debattene, sa hun.

Kommentarfeltene, for eksempel, gikk jo helt over styr, og vi har senere aldri greid å få dem til å bli et sted for god debatt som de kanskje kunne ha blitt.

Kom i gang

Og lurer du på hvordan du skal komme i gang med etikkarbeidet? Ironisk nok kan du spørre chatGPT om råd om hva du skal gjøre.