Artikkelen er mer enn ett år gammel

Ingen nordisk representasjon i IFJ

– Vi prøvde, men nådde ikke fram, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad. Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har valgt nytt styre. Norge og Norden er ikke representert.

–  Vi er skuffet. Det er altfor mange gjengangere også i den nye toppledelsen i IFJ. I mange år har prosesser og beslutninger skjedd i lukkede rom med utvalgte folk nær den politiske ledelsen, sier Tryggestad, som deltar på IFJ-kongressen som pågår i Omans hovedstad Muscat denne uka.

På kongressen stilte avdelingsleder Espen Brynsrud i Norsk Journalistlag som felles styrekandidat for de nordiske journalistforbundene; Dansk Journalistforbund, Svenska Journalistförbundet, Islandsk Journalistforbund, Finnish Union of Journalists og Norsk Journalistlag. Han ble ikke valgt.

–  Det er helt uakseptabelt at Den internasjonale journalistføderasjonen som skal kjempe for journalisters rettigheter, sikkerhet, arbeidsforhold og pressefrihet, selv ikke praktiserer åpenhet og demokratiske prinsipper i egne rekker, sier NJ-lederen.

– Denne skuta må snu, og jobben må starte nå. Men det blir altså uten oss i styret. sier Brynsrud.

Les også: NJ protesterer på anklager mot omansk journalist

I tenkeboksen

Det gjøres mye bra jobb på bakken i IFJ. Mye av Norsk Journalistlags internasjonale solidaritetsarbeid skjer i tett samarbeid med IFJs regionale kontorer og tilknyttede spesialister. Arbeidet har pågått i tiår og har hatt stor effekt.

Men den politiske toppledelsen fortsetter å gå en annen vei enn de nordiske journalistforbundene ønsker. Samtidig fungerer den europeiske delen av organisasjonen, EFJ, godt. Nå vil Norsk Journalistlag gå i tenkeboksen om hvordan vi skal organisere vårt internasjonale samarbeid.