Artikkelen er mer enn ett år gammel

Har du innspill til Ytringsfrihetskommisjonens rapport?

Ytringsfrihetskommisjonens rapport er ute på høring. Rapporten inneholder en rekke anbefalinger som er relevante for NJ, og vi ønsker innspill fra medlemmene til vårt høringssvar.

Ytringsfrihetskommisjonens rapport ble offentliggjort under Arendalsuka i august i år.

Rapporten inneholder over 90 anbefalinger, og mange av dem er direkte relevante for journalister og mediene. NJ jobber nå med vårt høringssvar til disse, og vi ønsker da innspill fra medlemmene om det er konkrete problemstillinger som bør adresseres. Disse kan sendes rett til sindre.granly.meldalen@nj.no

Rapporten har allerede vært til diskusjon i NJs landsstyre og arbeidsutvalg, og NJ-leder Dag Idar Tryggestad har blant annet sagt at Ytringsfrihetskommisjonens forslag om at arbeidsgivere gjennom lov får en plikt om å legge til rette for et godt ytringsklima, er et svært godt forslag som vil ha stor betydning både for den ansatte, men også for mulighetene til å drive god journalistikk.

Det er også kjent at NJ støtter forslaget om å gjøre om merinnsynsbestemmelsen i offentlghetsloven fra en bør til en skal-bestemmelse, altså at det skal gis innsyn hvis hensynet til offentligheten veier tyngst, og ikke være valgfritt som i dag.

Det er flere andre anbefalinger som NJ vil støtte, som forslagene som gjelder mediestøtten. Vi er samtidig kritiske til at det kommisjonen ikke følger opp vårt forslag om etterforskningsforbud mot kilder, samt kommisjonens vurderinger knyttet til trusler mot journalister.

Kommisjonens rapport og forslag kan du lese her.

Kapitlene i rapporten som er aller mest relevant for NJ er:

  • Kap 6: Bred tilknytning til og deltakelse i offentligheten
  • Kap. 8: Ansvar for ytringer på internett
  • Kap 9: Desinformasjon og feilinformasjon
  • Kap 11: Offentlighetsprinsippet og retten til informasjon
  • Kap. 12: Frie medier og frie ytringer
  • Kap. 13: Sikkerhet og selvsensur i journalistikken
  • Kap. 15: Ytringsfrihet i arbeidslivet

NJs høringsuttalelse vil behandles av landsstyret før den ferdigstilles.