Artikkelen er mer enn ett år gammel

Årets klubbleder: Sikt høyt!

Årets klubbleder, Josefine Spiro, råder andre tillitsvalgte til å ha ambisiøse mål.

Hvem er Josefine Spiro?

Jeg er 30 år, opprinnelig fra Asker, og tok mine første steg inn i journalistikken i Røyken og Hurums Avis som 14-15-åring. Siden utdannet jeg meg i Volda, før kjærligheten førte meg til Møre- og Romsdal.

Historien bak prisen?

Jeg begynte i Vestlandsnytt i 2013, først som frilanser, før jeg fikk fast jobb i 2014. Den gangen var avisens eier og daglig leder den samme og det var «komplisert» å melde seg inn i NJ.

Situasjonen ble en annen da vi ble kjøpt opp av Sunnmørsposten/Polaris. Da ble vi mer oppmuntret til å bli NJ-medlemmer og danne redaksjonsklubb.

De nye eierne applauderte at vi organiserte oss. Det gjorde alt mye enklere, mente de. Vi har i dag også en redaktør som er veldig positiv til at vi er organisert og at vi har en redaksjonsklubb.

Vi er tre medlemmer i redaksjonsklubben. Totalt i redaksjonen er vi fire; tre journalister og en skrivende redaktør.

Da vi hadde etablert klubb, skjønte vi jo fort at vi hadde ingen ting på plass. Vi manglet alt fra avtaler om turnus til lokalavtale. Så det var bare å sette i gang. Vi måtte jo ha det på plass.

Vi søkte litt rundt, så på andre lokalavtaler og snakket med tillitsvalgte og advokater i NJ. Vi gikk god hjelp. Så plukket vi det beste fra andre, tilpasset det vår virkelighet og fikk på plass en lokalavtale.

Det er viktig å understreke at redaksjonsklubben og jeg aldri ville fått dette til hvis vi ikke hadde hatt en positiv redaktør. Vi spiller på mange vis på det samme laget. Så, uten redaktøren hadde dette ikke vært mulig å få til.

Og joda, vi har fått en bedre arbeidshverdag, men det er ikke min fortjeneste. Det handler minst like mye om at vi har et godt arbeidsmiljø, at vi er en ung og engasjert gjeng som vil noe, og at vi har en jordnær redaktør som er interessert i hva vi har å si og som lytter til oss.

Når det er sagt, så betyr det ikke at vi – redaktøren og jeg – alltid er enige, men vi har gode diskusjoner og det gjør det motiverende å jobbe videre.

Har du noen tips til andre tillitsvalgte?

Sikt høyt! – Det er ingen ting som heter å ha for høye ambisjoner. Sikt høyt, men du må også være klar over at det nødvendigvis ikke betyr at du oppnår alt du har ambisjoner om. Men, men lave ambisjoner får du i hvert fall ikke til noe.

Ta saken i egne hender! Savner du noe, så gjør noe med det selv.

Bruk NJ for det det er verdt. Til tider «ringte jeg dem ned». NJs advokater ga meg masse hjelp. Det samme gjorde andre NJ-klubber, klubbledersamlinger og lokallag.

Hva er neste mål?

Jeg føler vi har oppnådd mye nå, men jo: Vi skal jobbe for å bli flere redaksjonelt ansatte. Vi er en liten redaksjon, med alt for mye å gjøre, så vi må bli flere journalister.

 

Josefine Spiro mottok hederstittelen under årets Styrkeløft.

Årets klubbleder 2019: Josefine Spiro.

Josefine Spiro mottok hederstittelen under NJs Styrkeløft 2019.

Her er juryens begrunnelse:

«Kva gjer du når det verken er klubb, eller lokalavtale i medieverksemda du er tilsett i? Let det ligge, tenkjer at det er for krevjande eller tek saka i eigne hender? Årets klubbleiar gjorde det siste. Utan røynsle som tillitsvald etablerte prisvinnaren klubb og tok på seg vervet som leiar. Vinnaren sørga for å få lokalavtale på plass – ein avtale som har gitt ein langt betre arbeidskvardag for kollegane i redaksjonen. Engasjementet for fellesskapet har ho også vist gjennom verv i lokallaget. Vinnaren har vist at rolla som tillitsvald, og samstundes vere journalist i ein liten redaksjon, let seg kombinere. Som prov på dette vart ho tildelt heider under NJ i Møre og Romsdal sin prisfest i 2019. Vinnaren er slik eit førebilete for andre. Det er slike som henne som tek organisasjonen vidare. Vi er stolte av å kunne tildelte heiderstittelen «Årets klubbleiar 2019» til Josefine Spiro i Vestlandsnytt.»

Hederstittelen er utdelt to ganger tidligere. Det er Arbeidsutvalget i NJ som er jury for “Årets klubbleiar”.