Artikkelen er mer enn ett år gammel

Journalister fritt vilt i Myanmar

NJ har satt i gang flere støtteprosjekter i samarbeid med IFJ Asia for å hjelpe journalistene i Myanmar.

I skyggen av koronapandemien har mange statsledere sørget for å redusere ytrings- og mediefriheten. Ingen steder har det skjedd mer åpent enn i Hviterussland og Myanmar, der journalister er jaget vilt for tiden. NJ samarbeider med EFJ om å støtte hviterussiske journalister. Og i et forsøk på å hjelpe journalistene i Myanmar, har vi satt i gang flere støtteprosjekter i samarbeid med IFJ Asia.

Der har journalister måttet gå under jorda, andre har gjemt seg på landsbygda og fortsatt med å melde overgrep og angrep fra juntaregimet, og mange har måttet flykte med fare for livet. Den siste gruppen har det vært enklest å få fram støtte til. 11. mai fikk vi vite fra våre kontakter i IFJ Asia at tre journalister fra det «norsk-burmesiske» mediehuset Voice of Burma – som hadde hovedkvarter i Oslo gjennom den forrige junta-perioden fram til 2011 – var arrestert på grensen til Thailand. De skulle for retten dagen etter og sto i fare for å bli tvangssendt tilbake til Myanmar, noe som ville sette dem i stor fare. Samtidig ble en annen DVB-journalist dømt til tre års fengsel av en militærdomstol i Myanmar.

NJ tok derfor kontakt med Norges ambassade i Bangkok – norske myndigheter støttet DVB i en rekke år –  og spurte om de kunne gjøre noe. Ambassadør Kjersti Rødsmoen hadde allerede vært i kontakt med myndighetene. Hun fortalte at mange i det diplomatiske miljøet hadde uttrykt bekymring over at journalistene risikerte å bli utvist. Og at myndighetene i Thailand forsikret om at de tar bekymringene alvorlig, og aktivt søker å finne en tilfredsstillende løsning.

Ambassaden konkluderer med at DVB-journalistene ikke lenger står i fare for å bli tvangssendt til Myanmar.