Artikkelen er mer enn ett år gammel

Journalistsikkerhet i Nigeria

– Det beste tidspunktet å forberede en krisesituasjon er før situasjonen oppstår, sier NJs kursleder Rafat Salami til deltakerne på sikkerhets- og likestillingskurset i Ebonyi.

Sist måned organiserte kvinnegruppa i Nigerias journalistforbund, NAWOJ, en tredagers workshop for journalister i Ebonyi, i samarbeid med Norsk Journalistlag.

25 kvinner deltok. På programmet sto to dager med sikkerhet- og likestillingskunnskap for kvinnelige journalister, og én dag med «gender sensitive reporting»: Om hvordan få kvinnene opp og synlig på medienes forsider som en maktfaktor i samfunnet, ikke bare som mor- glamour-offer, som er de vanligste fremstillingene av kvinner i mediene i dag.

Kurslederne har deltatt på to av Norsk Journalistlags «Training of trainers», og har reist rundt i Nigeria med workshops jevnlig siden 2016.

Dette var det 19. kurset våre kursledere har holdt, og dermed også den 19. delstaten i Nigeria som blir besøkt.

Kurslederkurset – og manualene kurslederne bruker – er utarbeidet av IFJ, Den internasjonale journalistføderasjonen i samarbeid med NJ. Utgiftene til kursledernes reiser, og til selve workshopene, er det NJ som betaler med prosjektmidlene fra UD.

Workshopene er praktiske, og deltakerne tar med seg kunnskapen tilbake og sprer den i sine redaksjoner. Og kanskje viktigst: Jobbe for å øke solidariteten mellom journalistkolleger både innen mediene og mediene imellom.