Artikkelen er mer enn ett år gammel

Karina-stipendene til Kleeb og Søndergaard

Frilanserne Line Ørnes Søndergaard og Matthis Kleeb tildeles hvert sitt Karina-stipend. NJ-leder Hege Iren Frantzen delte ut stipendene, som hver er på 40 000 kroner, under Årets Bilde-arrangement.

I forbindelse utdelingen sa NJ-lederen at det var hyggelig for Norsk Journalistlag å få lov til å videreføre stipendordningen som ble etablert til minne om Aftenposten-fotografen Karina Jensen i 1999.

Karina døde av kreft 35 år gammel i 1998. Minnefond delte ut sine siste stipender i fjor ettersom stipendmidlene i fondet da var brukt opp. I løpet av 20 år hadde fondet delt ut 34 stipender. Disse er dokumentert i en egen seksjon i Årets Bilde-boka 2020 og på stipendets hjemmeside, karinastipendet som blir hjemmesiden til stipendet i årene framover.

Matthis Klebb

Matthis Kleeb får stipendet til prosjektet «Hvem bygger landet i dag», som er en fotodokumentar om at billig arbeidskraft fra Øst-Europa står for byggingen av mange av Oslos signalbygg. I begrunnelsen for tildelingen pekte Frantzen på at prosjektet er en påminnelse om at vi ikke trenger å reise langt av gårde for å finne gode prosjekter, og at det også er viktig å drive undersøkende journalistikk på kulturfeltet.

– Det er en veldig stor ære å få være en av mottakerne av Karina-stipendet og anerkjennelsen som ligger i å motta nettopp dette stipendet. Jeg har lenge sett opp til de dyktige fotojournalistene som tidligere har mottatt Karina Jensens minnefond og de inspirerende arbeidene som har blitt til som følge av dette stipendet. Det føles fint å nå skulle få lov til å videreføre dette og få bidra til å minnes Karina Jensen og hennes bidrag og betydning for norsk fotojournalistikk, sier Matthis Kleeb til nj.no.

– Og spesielt hyggelig å få denne fine beskjeden i en litt rar og vanskelig tid. Dette betyr utrolig mye og føles veldig motiverende og inspirerende, sier han.

Stipendmottaker Line Ørnes Søndergaard samarbeider med Yohan Shanmugara i Klassekampen i prosjektet. For tiden kommuniserer de med hverandre på denne måten.

Det andre stipendet går til Line Ørnes Søndergaard, som er godt i gang med å dokumentere bakgrunnen for Brexit, ved å komme nært på folk i småbyen Boston på Østkysten av England, byen som hadde den høyest andelen stemmer for utmelding under den britiske folkeavstemningen om EU i 2016. Den utløsende årsaken for at flertallet ville ut av EU var den samme som vi ser en rekke andre steder innenfor Europa: Stor misnøye med arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, kombinert med frustrasjon over økende fattigdom og politisk avmakt.

Juryen har bestått av Monica Strømdahl (Aftenposten og fjorårsvinner), Christian Belgaux (Morgenbladet og PK), Paal Audestad (frilanser og PK), Brian Cliff Olguin (frilanser og NJs landsstyre), Siv Dolmen (frilanser og Karina-prosjektet), Trond Idås (NJ) og Bente Riise, som har ledet juryarbeidet.