Artikkelen er mer enn ett år gammel

Lokale forhandlinger: – Vi er godt forberedt

Svært mange klubbledere og forhandlingsutvalg stilte på kurs om lokale forhandlinger regi av NJ-skolen.

Gode forhandlingsstrategier, krav, tilbud, regnskap, ulempe, sentrale tillegg, protokoller … og hva gjør man dersom man ikke blir enige? Begrepene og spørsmålene kan være mange for de som skal inn i årets runde med lokale lønnsforhandlinger. Da gjelder det å stille godt forberedt.

Les: Lønnsoppgjøret fortsetter lokalt 

Rundt om i ulike redaksjonsklubber er man i gang med å forberede seg til årets lokale forhandlinger. Med det sentrale oppgjøret i havn, kan de lokale forhandlingene planlegges og forberedes. Som et ledd i forberedelsene arrangerte Norsk Journalistlag denne uka kurs i lokale forhandlinger. Et kurs for både ferske og erfarne. En de erfarne er alt godt i gang med forberedelser i egen klubb.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klubbleder i Østlandets Blad, Karin Hanstensen, er i full gang med forberedelsene til årets lokale lønnsforhandlinger.

– Vi har satt ned et forhandlingsutvalg, vi har hatt klubbmøte hvor vi har sett på tidligere lokale oppgjør, mediehusets økonomi og har meldt forhandlingsutvalget på kurs. Vi skal være godt forberedt i år, som de tidligere årene, sier Karin Hanstensen, klubbleder i Østlandets Blad.  

Viktig å forberede seg

Og det er nettopp slike forberedelser kursholderne NJ-advokatene Marius Steen og Mads Backer-Owe anbefaler.

– Diskuter krav i klubben, hent inn tall fra bedriften, sett deg inn i bedriftens økonomi, les tidligere protokoller og på den måten være best mulig forberedt, er noen av tipsene de ga kursdeltakerne.

Hanstensen har klare forventninger til årets forhandlinger.

 Jeg har store forventninger til årets lokale forhandlinger. Vi har fått beskjed om at vi skal ha reelle forhandlinger ut ifra mediehusets økonomi, fremtidsutsikter og bærekraft. Samtidig er jeg redd for at skuffelsen skal bli desto større hvis vi ikke får igjen noe for all jobben vi har gjort det siste halvannet året, sier hun.

Les: Enighet i MBL-oppgjøret 

– Ta kontakt med oss!

Under Norsk Journalistlags landsmøte i mars, var det flere delegater som kom med klar misnøye om de senere års lokale forhandlinger.

– Det er helt tydelig at det er et stort engasjement i klubbene landet rundt. På kurset denne uka var det uvanlig mange påmeldte og det setter vi stor pris på. Håpet er at så mange som mulig er best mulig forberedt til årets lokale forhandlinger, sier Henrik Ulrichsen, ansvarlig for NJ-skole, Norsk Journalistlags tillitsvalgtopplæring og kommer med denne oppfordringen: – Dersom klubber har spørsmål om lokale forhandlinger, ikke nøl med å ta kontakt med oss!