Lønnsstatistikken for 2023 er klar

Lønnsstatistikken viser at våre medlemmer i de to store tariffområdene i NRK og MBL hadde en lønnsutvikling som bidro til å stoppe ytterligere tap av kjøpekraft. – Det er vi glade for, men de historiske tallene viser at vi har lønnsutfordringer i begge områdene, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

I dag, 5. april, legges lønnsstatistikken for 2023 frem. Den gir et bilde på hvordan lønnsutviklingen har vært i de ulike mediehusene, og er del av grunnlaget for årets lønnsoppgjør.

MBL-området

I MBL-området, som omfatter de aller fleste kommersielle mediehusene, viser statistikken at gjennomsnittlig lønnsvekst var 6,27 prosent.

– Lønnsveksten i fjor viser at våre medlemmer i MBL-området tok igjen litt av den tapte kjøpekraften som har utviklet seg over tid. Det er bra, spesielt for den fortsatt store gruppen av lavtlønte i vår bransje, sier Tryggestad, som er forhandlingsleder i dette tariffområdet.

– Mange vil nok ikke kjenne seg igjen i en lønnsvekst på 6,2, særlig i de mange mediehusene i fjor hvor det endte med lønnsdiktat på frontfagsrammen, som i fjor var 5,2. En forklaring til forskjellene, er at det er gitt penger utenom det lokale lønnsoppgjøret som det store flertallet av medlemmene ikke får nytte av, sier Tryggestad.

NRK-oppgjøret

Rolf Johansen, leder i NJ i NRK, her fotografert under tariffkonferansen i MBL-området i mars. Foto: Christine Tolpinrud

For NRK var gjennomsnittlig lønnsvekst 6,0 prosent, ifølge statistikken.

– Mange av våre medlemmer i NRK hadde grunn til å være fornøyde med lønnsoppgjøret i fjor. Isolert sett var oppgjøret godt. Men vi har ikke redusert gapet mellom oss og våre kollegaer i de andre store mediebedriftene. Vi ligger fortsatt på et betydelig lavere lønnsnivå og har mye å ta igjen, sier leder i NJ i NRK Rolf Johansen, som også leder forhandlingsutvalget i NRK-oppgjøret.

Se lønnsstatistikken her

Grunnlaget for NJs lønnsstatistikk er data samlet inn av Medeiebedriftenes Landsforening, (MBL), NRK og en rekke uavhengige aviser. Rapportene viser status pr. 31.12.2023.

Datoer for lønnsoppgjørene:

  • MBL-området: 16.–18. april
  • NRK: 19.–25. april