Artikkelen er mer enn ett år gammel

– Mamma fortalte meg at jeg var oppsagt

– Jeg satt på morgenmøte på jobben, da mamma ringte og fortalte at jeg var oppsagt, sier den tyrkiske journalisten Ipek Yezdani. Hürriyet var det ledende mediehuset i Tyrkia, da myndighetene tok over kontrollen.

– De nye eierne tok seg ikke engang bryet med å snakke med de 45 oppsagte journalistene direkte, forteller Yezdani. Denne uken snakket hun om pressefrihet i Tyrkia på kongressen til Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ), som arrangeres i Izmir i Tyrkia.

Hürriyet var selve flaggskipet blant de tyrkiske mediehusene inntil 2018. Da tvang myndighetene eieren til å selge avisen og hele konsernet til den Erdogan-vennlige forretningsmannen Yildirim Demirören, som hovedsakelig solgte propanflasker.

Fikk sparken på dagen

Journalistene mobiliserte. Da fikk 45 av dem sparken på dagen, helt uten forvarsel og uten å motta det de hadde til gode i lønn. De fikk heller ikke noen kompensasjon. De 45 oppsagte journalistene hadde til sammen 481 års erfaring fra avisen.

– Vi har saksøkt Demirören for å få pengene våre og vunnet to rettssaker, men venter fortsatt på at pengene blir utbetalt, forteller Ipek Yezdani,

Ifølge Turkish Journalists’ Union (TGS) rapport for 2021-2022 er minst 44 journalister fengslet i Tyrkia det siste året. 241 journalister er blitt tiltalt for å gjøre jobben sin. 28 av dem er dømt til tilsammen 83 år i fengsel. Dommene handlet blant annet om om fornærming av president Erdogan og terrorvirksomhet. Tyrkia ligger som nummer 149 av 180 land på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks.

– Blir bare verre

– Vi håper å få utøve fri journalistikk i Tyrkia en dag, men situasjonen blir bare verre og verre, sier Yezdani.

Pressefriheten og arbeidsforholdene for journalister i Tyrkia er blitt strammet til gjennom mange år.

– Nå forbereder myndighetene en ny sensurlov, den strengeste noen gang. Loven gir fengselsstraff for å «spre usannheter». Og det er myndighetene som bestemmer hva som er sant og usant, forteller den tyrkiske journalisten.