Artikkelen er mer enn ett år gammel

Måtte rømme da russerne gikk til angrep

Hele Ukraina er farlig for våre journalister. Nå handler det om å overleve, sier Iryna Zemlyana fra Kyiv.

Tenk deg at du den ene dagen er journalist i en lokalavis og dekker små og store saker i nærmiljøet, og neste dag er du krigsreporter i bomberegnet over hjembyen din. I Ukraina har alle journalistene plutselig blitt krigsreportere. Ukrainske journalister jobber i livsfare. Fire journalister har blitt drept mens de rapporterte fra krigen, Flere titalls journalister er blitt såret, tatt til fange eller forsvunnet, En rekke krigsforbrytelser er registrert. Tallene er usikre.

– Det er en enorm belastning og stor fare, fortalte ukrainske journalister på den europeiske journalistføderasjonens (EFJ) konferanse Free European Media 2022, som ble avsluttet fredag i Gdansk i Polen. Der diskuterte journalister, organisasjonsfolk, forskere og politikere situasjonen nå. De fikk sterke skildringer fra Ukraina.

Iryna Zemlyana jobbet som sikkerhetsrådgiver ved Institutt for masseinformasjon (IMI) i hovedstaden Kyiv. IMI er en ikke-statlig organisasjon som jobber for journalisters rettigheter, opplæring og pressefrihet I Ukraina.

Farlig journalistikk

– Jeg måtte rømme allerede 24. februar, da Russerne hadde gått til angrep natten før, fortalte Zemlyana. Siden da har hun vært i Polen.

– Flere enn tusen journalister lever under konstant livsfare i Ukraina nå. Det finnes lister blant separatistene og russiskvennlige journalister over uavhengige, ukrainske journalister, som de har som mål å drepe eller bortføre, sa Iryna Zemlyana.

– Vi trodde en periode at konflikten bare ville skje i Donbas og områdene i det østlige Ukraina. Sånn ble det jo slett ikke. Hele Ukraina er farlig nå. Og det er overhengende fare for at krigen sprer seg.

«Russisk krigsskip, dra til helvete!»

Beskjeden på t-skjorta hennes er tydelig: «Russisk krigsskip, dra til helvete!» Sitatet er hentet fra starten av det russiske angrepet, da et skip i Russlands angrepsstyrke kalte opp vaktstyrken på den lille ukrainske, avsidesliggende Slangeøya i Svartehavet og ba dem overgi seg eller bli bombardert. Svaret fra ukrainerne var «… dra til helvete!». Hvordan det gikk med de 13 ukrainske soldatene på øya er uklart.

Før russerne angrep var del ukrainske mediebildet sammensatt og variert.

– Allerede er en rekke medier overtatt av russerne. De fyller avisene med russiske flagg og russisk propaganda, fortalte Iryna Zemlyana i IMI.

Øyevitneskildringer fra Krim, som Russland okkuperte og annekterte i 2014, gir dystre utsikter:- Da russerne tok over, ble journalister tvunget til å jobbe for dem. De ble en del av den russiske propagandamaskinen, fortalte en annen journalist.

På Krim forsvinner mange journalister som ikke vil samarbeide. Det er innført lover som sier at alle som ytrer seg mot at Krim er russisk, vil bli arrestert og straffet. Fengselsstraffen er inntil 10 år. Noen blir forvist fra Krim.

Behovet for støtte er stort

– Jeg vil også takke alle internasjonale journalister som dekker ukrainakrigen nå. Dere viser fram noe det forferdelige som skjer nå. Det er viktig, avsluttet Zemlyana.

Ønsker du å hjelpe, så kan du bruke

Vipps: #530685 eller bankkonto: 6022 05 01518