Norsk Journalistlag og MBL har frist til midnatt med å bli enige i årets lønnsforhandlinger. Partene startet samtalene klokken 13 onsdag, og forhandlingsutvalgets mål er å komme fram til løsning gjennom de frivillige forhandlingene.
Les: Forventer et godt resultat
Samtidig har Norsk Journalistlag startet forberedelsene til eventuelt brudd i forhandlingene. Årets streikekomite for MBL-området hadde sitt første møte torsdag, og landsstyret har vedtatt størrelsen på streikebidraget.
– Selv om streikekomiteen først trer formelt i kraft i det en streik utløses, må hele organisasjonen være klar til konflikt i det en mekling starter. Det er bare ett år siden Norsk Journalistlag var i konflikt, da alle medlemmene i NRK var i streik i åtte dager. Erfaringene fra 2018 har vi med oss inn i forberedelsene til årets oppgjør, sier Hilde Tretterud, sekretariatsleder i NJ.
NJs streikekomite ved en eventuell MBL-streik
- Sekretariatsleder Hilde Tretterud, leder
- Gunn Kari Hegvik, VG
- Christian Sørgjerd, Aftenposten
- Margrethe Håland Solheim, TV 2
- Lars Richard Olsen, Harstad Tidende
- Janne B. Prestvold, Fevennen
- Fredrik Nordahl, Varden
- Marie de Rosa, Dagsavisen
- Terje Eidsvaag, Adressa
- Oddgeir Isaksen, Finnmark Dagblad
- Marita Ramsvik, student
- Grethe Brandsø, NTB
Ved delvis streikeuttak, består streikekomiteen kun av de som er tatt ut i streik, og de øvrige trer inn etter hvert som streiken eventuelt trappes opp. Streikekomiteen kan også utvides under en streik.
Landsstyret har vedtatt streikebidrag
Streikebidraget er økt fra i fjor, til 790 kroner per dag, og man får 103 kroner i forsørgerbidrag pr forsørget. Det betales streikebidrag også for lørdager og søndager, og streikebidrag er skattefrie utbetalinger.
Lokallagene har etablert streikekomiteer
Alle lokallagene har etablert lokale streikekomiteer og streikeledere. De er også i gang med å forberede møtepunkter og aktiviteter under en ev. streik.
Dersom partene ikke kommer fram til enighet gjennom de frivillige forhandlingene, tar det minimum 14 dager før partene møtes hos Riksmekleren. Et ev. streikeuttak skjer først dersom partene heller ikke her kommer fram til en løsning.