Artikkelen er mer enn ett år gammel

Medier som rakettmål i Gaza

Journalister og -forbund over hele verden har protestert mot angrepene på mediehus i Gazastripen, melder Det internasjonale journalistforbundet IFJ.

Internasjonale regler og avtaler, samt flere FN-resolusjoner, har slått fast at det ikke er lov å angripe medier eller journalister i et konfliktområde eller i krig – at disse har en rett til å være der. Det er viktig, og i det internasjonale samfunnets interesse, at journalister har mulighet til å fortelle hva som skjer i en slik situasjon.

Journalister og -forbund over hele verden protesterer

NJ understreket dette da en bygning med en rekke større og mindre mediekontorer ble totalødelagt av israelske raketter sist helg. Vi snakket bl.a. med Medier24 og Al Jazeera og ble sitert i en rekke andre medier. Det var åpenbart at medie-bygningen var mål for angrepet – israelerne advarte journalistene i bygningen på forhånd om at den kom til å bli truffet.

IFJ har på vegne av oss og andre journalistforbund sendt en klage til FNs generalsekretær over medieangrepet, bedt FNs sikkerhetsråd om å få slutt på angrepene mot journalister i Gaza, og også skrevet til statsminister Netanyahu og bedt Israel stanse ødeleggelsen av medier.

Siden urolighetene i Jerusalem startet, har israelske myndigheter arrestert minst 27 medieansatte. Over hundre journalister har blitt skadd i det NJs samarbeidspartner, Palestinas journalistforbund PJS, karakteriserer som et klart forsøk på å hindre mediene i å rapportere fra det som skjer på bakken. Onsdag denne uka rapporterte PJS at den første journalisten er drept. Han døde i et bombeangrep på Gaza by.