Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mediestøtte er demokratistøtte

– Vi er glade for at regjeringen deler vårt syn og tydeliggjør i meldingen at mediestøtte er demokratistøtte – med ytringsfrihet som grunnlag, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Norsk Journalistlag (NJ) deltok i den åpne høringen i Stortingets familie- og kulturkomité om Mangfold og armlengdes avstand. Mediepolitikk for ei ny tid mandag 6. mai.

NJ mener at meldingen gir en god beskrivelse av mediebransjens nåværende rammebetingelser og utfordringer.

Se høringen her

Forutsigbarhet

NJ støtter forslaget om å gjøre mediestøtten mer forutsigbar, med styringssignaler for fire år av gangen.

– Det er viktig at den justeres for pris- og lønnsveksten i samfunnet, og at ordningen lovreguleres på en slik måte at stortinget forpliktes til å forholde seg til de vedtatte styringssignalene for perioden. Dette gir forutsigbarhet og økt mulighet for å lykkes i overgangen til en digital økonomi. En økonomi der det er journalistikken som skal finansiere journalistikken.

Lokalavisene

– Det er positivt at regjeringen trekker frem de minste lokalavisene – selve limet i bygdene våre. Men hva defineres som en lokalavis? Og hvilke tiltak rettes inn mot de litt større lokalavisene? Her gir meldingen få svar, og vi mener regjeringen ikke har tatt innover seg at flere av mediehusene for de store og middels store lokalavisene ikke vil makte å stå på egne bein hele veien inn i en heldigital fremtid. Det er viktig at mangfoldet opprettholdes og vi trenger i landet vårt alle lokalavisene.

NRK

For Norsk Journalistlag er det viktig at framtidig finansiering av NRK skal være forutsigbar – og med armlengdes avstand.

– Å erstatte kringkastingsavgiften med bevilgninger over statsbudsjettet, kan være fornuftig, så lenge dette ikke samles i en felles mediepott. Men, vi understreker viktigheten av at myndighetene er bevisst mediefridomslova og Redaktørplakaten, og lar det være opp til redaktøren å vurdere om det finnes ‘blindsoner’ som bør prioriteres høyere i den løpende dekningen.

Forskning og etterutdanning

Mediemeldingen inneholder et eget punkt som beskriver dagens tilskuddsordning til medieforskning og etterutdanning.

– Digitaliseringen av vår bransje gir behov for ny kompetanse utenfra, men vel så viktig er det å utvikle de medarbeiderne vi har. På samme måte som det gis støtte til innovasjonsprosjekter, bør det vurderes om det også kan etableres midler til skolering – noe som vil treffe journalistikken og journalistene direkte og være til god hjelp for mindre redaksjoner i distriktene.

Fritak for arbeidsgiveravgift

– Dere politiker bør lage en verktøykasse som kan tas frem når en ny svikt i medieøkonomien kommer. Det er ikke et spørsmål «om» – men «når». Vi mener en utredning av midlertidig fritak for arbeidsgiveravgift, avgrenset til redaksjonelle stillinger, er ett slikt verktøy. Gjerne med utbyttebegrensninger. Det vil treffe godt inn mot flere av de mediehusene som ikke drar nytte av forslagene i meldingen. Og vi bidrar gjerne i videre diskusjoner om andre verktøy til kassen

Bekymret for medierådet

– NJ deler en samlet bransjes bekymring for det foreslåtte medierådet, og håper politikerne merker seg denne sterke motstanden. Norsk Journalistlag er opptatt av at mediestøtten må forvaltes i transparente prosesser og etter forutsigbare regler. Vi er bekymret for at ulike aktører vil ha stor interesse i å få sine interesser representert i rådet, noe som både vil berede grunnen for en tilbakevendende kamp om plass i rådet og, i neste omgang, kunne føre til diskusjoner om rådets integritet og habilitet i ulike saker, sier Frantzen.

Les Norsk Journalistlags vurdering av Mangfald og armlengds avstand — Mediepolitikk for ei ny tid