Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJs medlemskriterier skal ut på høring

– Det er ikke grunnlag for å gå videre med forslaget om å organisere innholdsmarkedsførere eller å starte prosessen med å endre navn. Men spørsmålet er om dagens medlemskriterier er dekkende for alle som jobber med det redaksjonelle produktet, sier Hege Fagerheim, som har ledet organisasjonsutvalget som nå har levert sin innstilling.

Landsmøtet vedtok i 2021 at NJ skal legge til rette for at landsmøtet i 2023 kan ta stilling til eventuell endring av medlemsgrunnlag og navn.

Et utvalg utnevnt av Landsstyret har jobbet med å utrede hva som er nødvendig for å utvikle NJ som organisasjon.

Utvalget har primært diskutert og vurdert om det er behov for å endre medlemskriteriene.

– Utvalget har jobbet med å kartlegge mediebransjen, snakket med nye yrkesgrupper som bidrar til redaksjonelle produkter, journalister med ulike ståsteder i organisasjonsdebatten, gjennomført medlemsundersøkelse og arrangert workshops og debatter, sier Fagerheim.

Les mer om organisasjonsprosessen

Hører hele organisasjonen

Utvalget foreslår nå et høringsnotat som skal gå ut til alle lag, klubber og medlemmer før sommeren, som en del av organisasjonsprosessen.

Notatet tar for seg tre problemstillinger.

– Den viktigste handler om medlemskriteriene. Det har utvalget brukt mest tid på å diskutere. Utvalget har prøvd å finne svar på om dagens §3B, som sier at alle som jobber med journalistikk eller bidrar til redaksjonelle produkter, er god nok for å kunne favne nye grupper på vei inn i mediebransjen, og til å rekruttere enda bredere enn det NJ gjør i dag blant eksisterende yrkesgrupper og funksjoner, sier Fagerheim.

I utvalgets mandat står det også at man skal undersøke om det er grunnlag for å sette i gang en potensiell navneendringsprosess på landsmøtet i 2023.

I tillegg har utvalget diskutert om det er grunnlag for å gå videre med forslaget om at NJ skal kunne organisere kommersielle medarbeidere (les; for eksempel innholdsmarkedsførere) i mediehusene.

Landsstyret vedtar det endelige høringsnotatet på sitt møte 6. til 8. juni, før det sendes ut til hele organisasjonen.

Se dagsorden og sakspapirer til landsstyremøtet 6.-8. juni. 

Undersøkelse

På grunn av pandemien, har utvalgets ambisjoner om å arrangere debattmøter rundt i hele landet blitt vanskelig. Derfor vedtok Landsstyret å gjennomføre en spørreundersøkelse, som ble sendt til alle NJs medlemmer.

Undersøkelsen viser at:

  • 2 av 3 medlemmer er sterkt uenige i at en navnendring vil bidra til å reflektere bredden i medlemsmassen bedre.
  • Nesten 3 av 4 er uenige i at NJ bør organisere personer som jobber kommersielt (les; for eksempel innholdsmarkedsførere).
  • 61 prosent mener at det er yrkesgrupper eller funksjoner på sin nåværende arbeidsplass som ikke er medlem i NJ, men som burde være det.

Basert på høringsrunden, vil landsstyret i løpet av høsten vedta endelig innstilling i organisasjonsprosessen, som legges fram for landsmøtet i 2023.