Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mobilkurs og kontanter til Ukrainas journalister

Den nest siste uka i november kurset IJs utsendte Geir Terje Ruud og Ivo Burum over 100 journalister i mobiljournalistikk inne i Ukraina. Samtidig overrakte «mojo-instruktørene» 62.000 kroner fra TV 2s innsamling til ukrainske journalistkolleger.

I vår samlet ansatte i TV 2 inn penger til NJs solidaritetsaksjon for ukrainske journalister. I en pop-up-butikk plassert i et studio solgte de klær brukt av TV 2s programledere.

Les: Tv 2s pop-up-butikk ga 62 000 kroner til kolleger i Ukraina

NJ sendte pengene i kontanter – som er svært ettertraktet – med kurslederne som kurerer.  Nå er de trygt framme og er tatt i bruk til beste for de tre gamle og to nye solidaritetssentrene rundt om i Ukraina. Det er NUJU, National Union of Journalists Ukraina, som driver sentrene.

Les: NJ gir midler til solidaritetssentre for journalister i Ukraina

Powerbanks

Laptoper med kraftige batterier er viktig når strømmen mangler, her på NUJUs kontor i Kyiv i november. Foto: NUJU

NUJUs nestleder Lina Kushch forteller at pengene blant annet går til å kjøpe ekstra sterke batterier til journalistenes laptoper, og generatorer og powerbanks, som gir mulighet for redaksjonene til å lade utstyr.

– Strømmangel er blitt et stadig større problem. I Kyiv er strømmen fire timer på og fire timer av. Andre steder har ikke elektrisitet overhode, sier Kushch.

Den viktige mobiljournalistikken

Mojo-kurset er i gang, hvor Ivo Burum instruerer. Foto: Geir Terje Ruud

Kushch i NUJU samarbeidet med IJs kursledere om koordineringen av dagskurs, der deltakerne lærte å lage en fullverdig og ferdigredigert TV-reportasje på smarttelefon. Geir Terje Ruud og hans australske kollega Ivo Burum reiste på kryss og tvers av Ukraina – Lviv, Ivano-Frankivsk, Tsjernivtsi og Kyiv.

Deltakerne var ifølge NUJU svært fornøyde, og karakteriserte kursene som meget verdifulle og viktige i den vanskelige jobben ukrainsk journalistikk har blitt.

– Men det vi opplevde sterkest, var hvor takknemlige journalistene var over at vi kom til dem i Ukraina, forsto hva de trengte og var villige til å holde kurs for dem på hjemmebane, sier Ruud.

Han og Ivo holdt et lite informasjonsmøte på Pressens hus denne uka, med bilder og fortellinger fra den ukelange Ukraina-ekspedisjonen, for blant andre IJ og NJ, og UD, som betalte prosjektet.

Viktige historier

Lederen for NUJU, Sergiy Tomilenko, understreket hvor viktig kurset er, da han ønsket deltakerne velkommen i Kyiv. Han mener det er helt avgjørende å få ut videofortellinger om viktige historier i dagens Ukraina, både for ukrainere og for verden utenfor.

– Hvordan folk i land som hjelper oss med å beskytte Ukraina, oppfatter situasjonen vår, avhenger av kvaliteten og tempoet på journalistenes arbeid. Det er de som kan beskrive for verden hva som skjer i landet vårt, sa Tomilenko.

Journalister og medier hardt rammet

Tomilenko forteller at én femdel av mediene i Ukraina har forsvunnet siden invasjonen, mens hvert tredje medium har måttet stenge i perioder av én til tre måneder. 43 journalister er drept i krigen til nå – åtte av dem mens de jobbet journalistisk. De andre ble innkalt til militærtjeneste og er drept som soldater.

De største farene for journalistene i Ukraina nå, er ifølge Tomilenko
• russiske soldater har mennesker og biler merket med «Press» som mål
• journalister blir forfulgt i de okkuperte områdene
• journalister – og deres familiemedlemmer – blir tatt til fange av russerne
• lokale redaksjoner er bombemål

Tomilenko hilser til norske journalister og takker for solidariteten gjennom de ni krigsmånedene.

– Mine kolleger og journalistforbundet setter stor pris på den sterke støtten fra våre norske kolleger, sier han.

Lena Kushch, nestleder i NUJU, kvitterer for mottak av pengene samlet inn av TV 2-journalistene. Foto: Geir Terje Ruud