Artikkelen er mer enn ett år gammel

Morgendagen for selvstendige

Hvordan kan vi sikre et anstendig arbeidsliv for selvstendig næringsdrivende og frilansere?

Torsdag arrangerte Norsk Journalistlag Frilans konferansen Morgendagen for selvstendige, i samarbeid med Creo, LOs forbund for kunst og kultur, Kritikerlaget og Kunstnernettverket.

– Vi har felles utfordringer som selvstendige. Både når det gjelder sosiale ordninger som sykepenger og pensjon, og ikke minst honorering for oppdag. Dette er strukturelle problemer som kan løses, sier Audun Hasvik, leder NJ Frilans.

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at de skal utrede og forbedre sosiale ordninger for selvstendige.

– Vi ønsker å belys overfor lovgiver tingens tilstand, for å finne løsninger for et anstendig arbeidsliv for frilansere, sier Hasvik.

Ingen reell forhandlingssituasjon

I paneldebatten deltok stortingspolitiker Torbjørn Vereide (AP) fra Arbeids- og sosialutvalget, Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo og Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag.

– Spørsmål om sykepenger og pensjon er selvsagt viktig. Men det handler også om muligheten til å kunne leve av å være frilanser, gjennom anstendige honorarer. Det er det faktisk få av våre medlemmer som kan. Det er ingen reell forhandlingssituasjon når en enkeltstående frilanser forhandler mot en representant fra et konsern, som kan diktere en sats som ikke bare gjelder for leveranse til aktuelle mediehus, men til flere, sier Tryggestad.