Artikkelen er mer enn ett år gammel

Nesten 4 millioner kroner i overskudd i 2021

– 2021 ble budsjettert som et normalår, men endte opp som nok et «pandemi-år» hvor mye av aktiviteten, herunder landsmøtet i mars, måtte skje digitalt, sier Hilde Tretterud, sekretariatsleder i NJ.

Driftsregnskapet for 2021 viser overskudd, som i 2020. Driftsinntektene var samlet på nesten 65,5 millioner kroner, og kostnadene var på vel 61,6 millioner. Overskuddet for 2021 er 3,8 millioner kroner.

Vederlagsinntektene var 13,8 millioner kroner. Oppsparte midler fra tidligere skal også brukes til beste for rettighetshaverne og det ble i 2021 brukt 20,4 millioner kroner på slike aktiviteter.

– Aktivitetsnivået i Norsk Journalistlag var høyt i 2021 selv om pandemien førte til lavere kostnader også i fjor.  At NJ har gått med gode overskudd to år på rad, gir oss bedre forutsetninger for å gå inn i en periode med mulige organisasjonsendringer, sier Tretterud.

Årsregnskap 2021

Driftsregnskap 2021

Vederlagsregnskap 2021

Økte kontingentinntekter

Kontingentinntektene var på nesten 47 millioner kroner, vel 2 millioner kroner høyere enn året før. Årsaken er blant annet at vi hadde 125 flere medlemmer ved utgangen av året enn ved inngangen.

Den største inntekten utover kontingenten er omkring 10 millioner kroner i tilskudd fra Utenriksdepartementet. Pengene brukes i hovedsak til kurs for journalister i utviklingsland, i regi av Institutt for Journalistikk, SKUP og Norsk Journalistlag.

Markedsverdien av konfliktfondet var ved nyttår nesten tilbake der den var før streiken i NRK i 2018. Landsstyret vedtok at halvparten av finansinntektene knyttet til konfliktfondet, totalt 2,8 millioner kroner skal overføres fri formålskapital (egenkapital). Dersom det vedtas større organisasjonsendringer på landsmøtet i 2023, kan det bli behov for omstillinger og investeringer de neste årene.

Kostnader

Organisasjonens kostnader ble lavere enn budsjettert på alle områder, bortsett fra organisasjonsutvikling og internasjonale prosjekter. Årsaken er lavere reise- og fysisk møteaktivitet som følge av pandemien. Organisasjonsprosjektet var ikke budsjettert ettersom det først ble vedtatt på landsmøtet i mars. Det ble ansatt en prosjektleder høsten 21.

Det var høy kursaktivitet for tillitsvalgte i 2021, og Styrkeløft-konferansen ble gjennomført fysisk sammen med 75-årsjubileet. En stor post i NJs regnskap er også tariff- og arbeidsrettsarbeid.

Landsmøtet 2021 ble avholdt digitalt, og ble rimeligere enn budsjettert, og arbeidsutvalget og landsstyret hadde færre fysiske møter enn normalt, men til en viss grad noe mer kostbare samlinger når de først ble avholdt.

Lokallagene og konsernlagene brukte mindre penger enn de hadde fått tilsagn om. Færre fysiske samlinger enn planlagt, er trolig årsaken.

1 prosent av kontingentinntektene settes av til Solidaritetsfondet, det ble omkring 470 000 kroner i 2021. Samlet bruk, inkludert jubileumsinnsamlingen på omkring 600 000 kroner til afghanske journalister, var på 1,15 millioner kroner. Det står fortsatt over 4,5 millioner kroner i fondet.

NJs tilskudd til Journalistens drift ble i 2021 fordelt med 40 prosent på drift og 60 prosent på vederlag. Det ble også gitt et mindre tilskudd fra vederlag til å strømme PFU-møtene.
Journalisten gikk med et overskudd på snaut 550 000 kroner.
Det ble etablert en ny stilling i sekretariatet i begynnelsen av 2021, knyttet til kommunikasjonsarbeid, og en prosjektstilling knyttet til organisasjonsprosessen høsten 2021.

Pensjonskostnadene i sekretariatet var betydelig høyere i 2021 enn i 2020 (6,3 millioner mot 3,7). Årsaken er en omlegging av fakturaperiode, som gjorde at store deler av 2020 var forhåndsbetalt. Nå er vi tilbake til full årskostnad for pensjon.

Vederlag

Vederlagsmidler fra Kopinor og Norwaco , som NJ forvalter på vegne av opphavere, brukes til det beste for alle rettighetshavere på områdene våre, ikke bare medlemmene. Det har vært en langsiktig plan å bruke mer vederlagsmidler enn vi får inn, for å bygge ned et oppsamlet fond på omkring 30 millioner kroner, slik at mer av midlene kommer ut til rettighetshaverne. I 2021 budsjetterte vi derfor med et underskudd på 4,2 millioner kroner, men også i år satte koronapandemien en effektiv stopper for å møtes til debatt og konferanser, og mye av de budsjetterte midlene er dermed ubrukt, selv om vi også har hatt kostnader på avlyste arrangementer som Hellkonferansen og Svarte Natta.
Lov om kollektiv forvaltning av vederlagsmidler kan gi endringer i hvordan NJ kan fordele midlene som kommer fra 2022. Hvor omfattende omleggingen blir, skal utredes.

NJ mottok 13,9 millioner kroner i vederlagsinntekter. Det er lavere enn budsjettert og skyldes blant annet at det er utestående midler som fortsatt ikke er fordelt fra Kopinor for 2021, og som er ventet som en innbetaling i inneværende år.
NJ fordelte 1,8 millioner kroner mindre enn budsjettert, men pga lavere inntekter enn forventet, har vi et samlet merforbruk på nesten 6,6, millioner kroner i 2021.
Det ble budsjettert vel 1,83 millioner kroner til vederlagsarrangement i lokallagene og NJ Frilans, og vi brukte bare nesten 860 000 kroner, noe som skyldes den fortsatte pandemien. Journalisten og Norsk Presseforbund fikk økt sitt tilskudd til 2 millioner kroner, mens Institutt for Journalistikk fikk samme tilskudd som året før, 3 millioner kroner.
Vi økte bevilgningene til konferanser i 2021, tilsammen omkring 2,6 millioner kroner på konferanser, seminarer og konferansestipend til deltakerne. Det ble planlagt for alle de store journalistfaglige konferansene, men dessverre måtte både Svarte Natta og Hellkonferansen avlyse i siste liten pga. smittesituasjonen. Begge konferansene hadde betydelige kostnader tross avlysning, særlig til hotell på grunn av sen avbestilling.
Svært mye av de budsjetterte kostnadene på vederlagsregnskapet er faste kostnader som ikke påvirkes av koronapandemien.

Deler av arbeidet i sekretariatet er arbeid for alle rettighetshavere og det kostnadsføres derfor midler til opphavsrett, medierett og journalistfaglig aktivitet her.

Pressens hus åpnet i 2021 og oppstartsinvesteringer gav kostnader på omkring en halv million kroner. Etter hvert som det kommer inntekter fra utleie av møterom i huset, vil også NJ få sin andel av disse.

Pressens Arbeidsledighetskasse gav tilskudd til 15 arbeidsledige medlemmer i 2021, og Pressens Gravferdskasse til 39.

NJs samlede egenkaptal er på 141 millioner kroner.