Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ er sterkt bekymret for afghanske kolleger

– Vi frykter hva som vil skje med afghanske journalister, særlig kvinnene, når Taliban nå er i ferd med å få full kontroll i landet, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Norsk Journalistlag er sammen med det internasjonale journalistmiljøet svært bekymret over det som skjer i Afghanistan.

– Det er selvsagt svært beklagelig hvis journalister ikke lenger får arbeide etter journalistiske prinsipper og hvis medier blir stengt. Men den største frykten er at Taliban skal innlede en heksejakt på journalister som har kritisert dem eller produsert uavhengig journalistikk, for afghanske og internasjonale medier, sier Eva Stabell, ansvarlig for NJs internasjonale arbeid.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at norske myndigheter vil ta hensyn til afghanere som er i fare fordi de har jobbet for norske organisasjoner.

Tryggestad forutsetter at dette også gjelder journalister, tolker og fiksere som forteller at de har bistått norske journalister i Afghanistan.

– Vi vet at de som har sørget for at nyheter om Afghanistan har nådd ut til verden utenfor, inkludert Norge, kan være i stor fare. Også journalister som ikke har jobbet sammen med norske kolleger, men som bidrar til det svært viktige mediebildet internasjonalt, må kunne få hjelp fra Norge hvis de mener de er i fare, sier han.

Les NJs brev til utenriksminister Søreide

Norsk Journalistlag er medlem av The International Federation of Journalist. Her finner du oppdaterte nyheter om situasjonen i Afghanistan.