Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ inviterer til brei organisasjonsdebatt

Hvem skal NJ være for og føler de som er medlemmer i dag seg hjemme i organisasjonen? Det er blant spørsmålene landsstyret nå ønsker en åpen og brei debatt om i organisasjonen.

– Der hvor andre gjerne tar slike diskusjoner på bakrommet, er Norsk Journalistlag for åpenhet. Derfor inviterer vi nå våre medlemmer til å delta i en diskusjon om hva NJ skal være og hvordan vi møter fremtiden, sier leder Hege Iren Frantzen og nestleder Dag Idar Tryggestad.

Landsmøtet 2019 vedtok i tiltaksplanen at NJ i perioden skal jobbe for å «videreutvikle organisasjonen slik at den er bedre tilpasset alle som utfører redaksjonelt arbeid i norsk mediebransje, og de som er på vei inn i yrket».

På denne bakgrunn ble det nedsatt et organisasjonsutvalg som har jobbet med å innhente fakta og gjort intervju med ulike ledd i organisasjonen. Landsstyret fikk saken tilbake til sitt møte i august og fattet dette vedtaket:

  • Landsstyret ønsker å reise en debatt i organisasjonen om mulig endring av organisasjonens medlemskriterier og navn. Fram til landsstyremøtet i august har landsstyret hatt et utvalg som har gransket spørsmålet. AU får i oppdrag, med grunnlag i organisasjonsutvalgets undersøkelser, å utarbeide et debattopplegg for lag og klubber i NJ.
  • Det nedsettes et vedtektsutvalg som skal utarbeide konkrete forslag til eventuelle endringer i aktuelle vedtektsparagrafer.
  • Arbeidsutvalget får fullmakt til å sette sammen vedtektsutvalget og utarbeide mandat. Vedtektsutvalgets forslag legges frem for landsstyret i november 2020.

Protokollen fra landsstyremøtet 26. august 2020 finner du her.

– Vi vil nå kalle inn våre lagsledere til en første gjennomgang av de problemstillinger utvalget reiser. Så blir det opp til lagene å avgjøre hvordan de vil ta dette videre i organisasjonen, sier den politiske ledelsen.

Hege Fagerheim, som har ledet utvalget, ser frem til en god og konstruktiv debatt.

– Det er mange som jobber med produksjon og publisering av journalistisk innhold i dag, som ikke er tradisjonelle nyhetsreportere. Ettersom vi er en bransje i rask endring kommer det også stadig nye yrkesgrupper inn til redaksjonene. Da er det viktig at organisasjonen greier å tilpasse seg utviklingen og at den oppleves som relevant for disse, sier hun.

Samtidig med at det nå skal debatteres i organisasjonen, har landsstyret altså bestemt at det skal nedsettes et vedtektsutvalg som skal se på mulige endringer på kort og/eller lang sikt.

Utvalget skal jobbe selvstendig og uavhengig av de møtene som vil bli holdt rundt om i organisasjonen, men det vil være viktig for utvalget å gjøre seg kjent med de diskusjoner som går.

Vedtektsutvalget har frist til november med å levere sine forslag til eventuelle endringer som de mener bør fremmes på landsmøtet i 2021. Landsstyret tar endelig stilling til hva som eventuelt skal fremmes for landsmøtet.