Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ krever IFJs russiske visepresident avsatt

Lederne for nordiske journalistforbundene har i dag sendt et protestbrev til styret i IFJ, vår internasjonale journalistføderasjon, der det kreves at IFJs visepresident, russiske Timur Shafir, kastes som styremedlem.

Shafir har gått ut i russiske medier og støttet myndighetenes strenge sensurregler i omtale av invasjonen i Ukraina. Shafir er generalsekretær i det russiske forbundet RUJ, som vi i Norden brøt alt samarbeid med da RUJ kastet ut alle tilhengere av uavhengighet fra forbundsledelsen. Ifølge tidligere ansatte har forbundet de siste årene knyttet seg stadig tettere til makthaverne – og også etter sigende fått en sterkt forbedret økonomi. Nå ser vi følgene av denne svært uheldige utviklingen.

– At IFJs visepresident støtter sensur er oppsiktsvekkende og et bevis for at han ikke kan være en representant for fri og uavhengig journalistikk. Derfor krever vi hans avgang, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

 

Nær Putins regime

– Dette viser også at det var en riktig beslutning da de nordiske journalistforbundene brøt kontakten med det russiske forbundet, RUI, som fremstår som en del av myndighetenes apparat, sier NJ-lederen.

Som følge av en allianse mellom en rekke arabiske forbund samt det britiske og det russiske forbundet, ble Timur Shafir valgt til en av IFJs visepresidenter på kongressen i Tunisia i 2019. Han sitter derfor også i IFJs viktige arbeidsutvalg.

 

Her er brevet – oversatt fra engelsk:

 

Til IFJs styremedlemmer,

Journalistforbundene i de nordiske landene Island, Finland, Norge, Sverige og Danmark uttrykker alvorlig bekymring over uttalelsene til IFJs visepresident og generalsekretær i Russlands journalistforbund Timur Shafir, i et intervju med den kjente russiske journalisten Vladimir Pozdner nylig. Et sammendrag av intervjuet ble publisert 26. februar på Telegram-kanalen Radiotochka NSN.

Her kommenterer Shafir restriksjonene som er pålagt mediene av Roskomnadzor – myndighetenes føderale organ for overvåking av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedier.

Roskomnadzor beskylder medier for å «publisere upålitelig, samfunnskritisk, usann informasjon om de russiske væpnede styrkenes bombing av byer i Ukraina og drap på sivile i Ukraina – som en følge av den russiske hærens handlinger».

Journalist Pozdner mener kravene fra Roskomnadzor om å fjerne informasjon fra allerede publiserte artikler er problematisk, og noe som vil gjøre det vanskelig for journalistene å gjøre jobben sin.

Men i stedet for å fordømme den statlige sensuren, sier Shafir at fordi dette er en krigssituasjon, har Roskomadzor «grunn til å erklære at den eneste kilden til pålitelig informasjon er forsvarsdepartementet». Han aksepterer dermed den pålagte sensuren.

Timur Shafir er visepresident og dermed medlem av IFJs styre. Ved å godta at staten sensurerer og legger restriksjoner på arbeidet til uavhengige medier, står Shafir i fare for å diskreditere IFJ. En av hovedoppgavene til IFJ er å forsvare pressefrihet og fri tilgang til informasjon i alle verdens land.

Journalisters arbeid er spesielt utsatt i krigstid. Alle IFJs medlemmer må være engasjert i sikkerhetsarbeidet og den profesjonelle integriteten til journalister som dekker kriger og konflikter. Holdningen til Timur Shafir i dette intervjuet står i grell kontrast til disse prinsippene.

Denne uttalelsen er skrevet for å uttrykke vår misnøye, og understreke det faktum at vi ikke kan akseptere å ha et styremedlem som støtter statlig sensur i IFJs styre.

Undertegnet av:

Tine Johansen, leder for Nordisk journalistforbund og det danske journalistforbundet DJ

Dag Idar Tryggestad, leder for Norsk Journalistlag (NJ)

Ulrika Hyllert, leder for Sveriges Journalistförbund (SJF)

Hanne Aho, leder for Finlands journalistforbund (UFJ)

Sigríður Dögg Auðunsdóttir, leder for Blaðamannafélags Íslands (BI)