NJ med flere innspill til kulturkomiteen

Plattformnøytralt momsfritak, subsidiert tilgang til medier for unge og kompetanseheving inn i mediestøtten var hovedpunktene da NJ deltok i muntlig høring i familie- og kulturkomiteen om statsbudsjettet 2024.

– Norske politikere kjempet i sin tid gjennom at det ikke skal være moms på det frie ord. Det er et gyllent prinsipp, som ikke må settes i spill, sa NJ-leder Dag Idar Tryggestad under høringen mandag 23. oktober.

Som i høringen i finanskomiteen, ba han om politisk vilje til å reversere momsendringen som ble innført i fjor, som verken er plattformnøytral eller stimulerer til innovasjon og utvikling.

Gratis tilgang for unge

Videre pekte han på behovet for å nå de unge.

– Det har aldri vært større mediemangfold enn nå. Men mange i samfunnet vårt følger medier eller innholdsprodusenter som verken er norske, faktabaserte, balanserte eller redaktørstyrte. Særlig gjelder dette de unge, sa Tryggestad.

– Vi ber nå dere om å bestille en utredning om subsidiert tilgang til journalistikk kan være et virkemiddel for å nå utsatte grupper, i første omgang ungdom i videregående skole.

Kompetanse inn i mediestøtten

NJs nestleder Hege Fagerheim understrekte nødvendigheten av at mediene greier å følge den teknologiske utviklingen i samfunnet man skal dekke. Dette har ikke minst blitt relevant med tanke på KI-revolusjonen.

– Men i en tid der produksjonstempoet er skyhøyt og der færre ansatte lager enda mer innhold enn før, er det ofte en stor belastning å ta noen ut av arbeid for å lære, å teste, å feile, å utforske, sa Fagerheim.

– Derfor ber NJ om at midler til kompetanseheving blir del av en utvidet mediestøtte-ordning. Vi vil at utvikling, innovasjon og kompetanse blir en naturlig del av den diskusjonen vi hele tiden har om rammebetingelser og vilkår for å sikre mediemangfoldet og uavhengige, redaktørstyrte medier.