Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ med i historisk søksmål mot Riksadvokaten

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Verdens Gang går til søksmål mot Riksadvokaten, etter at VG er nektet innsyn i sentrale dokumenter i de såkalte våpensakene.

Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Verdens Gang går til søksmål mot Riksadvokaten, etter at VG er nektet innsyn i sentrale dokumenter i de såkalte våpensakene.

– Det har aldri tidligere hendt at mediebransjen bringer Riksadvokaten inn for domstolen, sier Ina Lindahl Nyrud, medierettadvokat i Norsk Journalistlag.

Det var høsten 2019 at VG i en rekke artikler omtalte Forsvarets og politiets håndtering av tjenestevåpen, og den tilknytning en rekke fremtredende polititjenestemenn og offiserer har hatt til slike våpen.

Politiledere etterforsket
Avisen satte også søkelyset på at tidligere politimester og assisterende sjef for Spesialenheten, Johan Martin Welhaven, var under etterforskning for brudd på straffelovens bestemmelser om  underslag og grov uforstand i tjenesten. Saken mot Welhaven ble henlagt av Spesialenheten.

Det er dokumenter rundt denne henleggelsen VG har bedt om å få innsyn i, men som Riksadvokaten har avslått.

NJ reagerer
I begrunnelsen slår Riksadvokaten fast at saken verken reiste nok prinsipielle spørsmål eller var i kjerneområdet for pressens kontrollfunksjon.

Dette får Ina Lindahl Nyrud, advokat i medierett i Norsk Journalistlag til å reagere sterkt.

– Riksadvokatens begrunnelse for avslag i innsynskravet går rett i kjernen av hva NJ bør engasjere seg i. VG må kunne ettergå premissene for henleggelsen, sier hun.

– Tvunget til åpenhet
Hun håper at domstolen ser viktigheten av åpenhet i politiet.

– Ved å bringe saken inn for domstolen, ønsker vi en rettsavgjørelse som uttrykkelig fastslår at journalister har krav på slike straffesaksdokumenter, sier hun og utdyper hvorfor dette er en viktig
sak for NJ å engasjere seg i:

– Ikke bare vil det gi VG mulighet til å kunne drive kritisk og undersøkende journalistikk om slike forhold, men våre medlemmer vil kunne oppleve at politiet blir tvunget til større åpenhet i  fremtidige saker, sier hun.

(Foto: Line Møller, VG)

For flere opplysninger og kommentarer, klikk her for hele pressemeldingen.