Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ møtte Thikanovskaja

– Press mot regimet i Hviterussland nytter. Verken hviterussiske bedriftsledere eller Lukasjenkos politiske kolleger ønsker å dele ansvaret for overgrepene fra et stadig mer brutalt regime og dets tallrike brudd på menneskerettighetene, sier den hviterussiske opposisjonslederen.

Svetlana Thikanovskaja møtte Norsk Journalistlag og andre sivile organisasjoner i Oslo forrige uke.

På møtet ble det diskutert hvordan det er mulig å fortsette å støtte journalister og andre menneskeretts- og ytringsfrihetskjempere inne i Hviterussland og i eksil, uten å sette dem i fare.

Eva Stabell, ansvarlig for NJs internasjonale arbeid, forteller at med midler fra NJs solidaritetsfond har vi det siste året hjulpet journalister som har måttet flykte, journalister som har fått beslaglagt sine arbeidsredskaper – kameraer, datamaskiner, opptaksutstyr – og støttet det hviterussiske journalistforbundet BAJ på ulike måter.

– Men med økende voldsbruk, nye forbud og hyppige fengslinger av journalister i landet, har det blitt vanskeligere å gi støtte. Derfor var møtet med Thikanovskaja og hennes nærmeste medarbeidere viktig og nyttig, sier Stabell.