Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ-skolen fortsetter på nett

NJ vil fortsette å videreutvikle den digitale tillitsvalgtopplæring.

–  NJ-skolen skal digitaliseres, ikke hel-digitaliseres, men vi skal fortsette å utvikle kurstilbudet på nett, sier Sigrid Kleiva-Gramstad, ansvarlig for NJ-skolen.

Da Norge ble stengt ned på grunn av korona-viruset, var NJ-skolens planer lagt for våren.

– NJ hadde allerede infrastrukturen og planen klar for ordinær gjennomføring av to til fire nettkurs i måneden, så det var uproblematisk å innføre digitale informasjonsmøter for å møte den usikre situasjonen tillitsvalgte og frilansere kom i da de fleste ble sendt hjem på hjemmekontor, sier Kleiva-Gramstad.

NJ har hatt 21 nettkurs under koronatiden derav ni for frilansere, ti for tillitsvalgte, ett for midlertidige ansatte og ett for studenter.

Totalt har 815 deltatt på ulike kurs i denne tiden.

– Vi har favnet mange, også tillitsvalgte og grupper som vi har hatt problemer med å nå ut til tidligere. Vi har hatt deltakere fra små redaksjoner på Vestlandet og fra store redaksjoner i Oslo.

Det har vært en spesiell tid også å være tillitsvalgt, så nettmøtene har gitt dem en følelse av at de ikke er alene, men at de er en del av et fellesskap i NJ.

– Tilbakemeldingene fra deltakerne viser at nettkursene og nettmøtene også har hatt en viktig sosial funksjon, og har bidratt til at de tillitsvalgte har kjent seg tryggere i rollen som tillitsvalgt i en vanskelig situasjon. Det har kommet innstendige ønsker om at vi i fremtiden ikke avvikler det nettbaserte kurstilbudet, sier Kleiva-Gramstad.

NJ-skolen går høsten i møte med en fortsatt stor vekt på digital læring.

– Vi har en restriktiv holdning på å ha kurs hvor deltakerne møtes fysisk, så vi satser på mer digital opplæring til høsten. Men snur verden seg, så snur også NJ seg rundt og gjør eventuelt ting annerledes, sier Sigrid.

Hun understreker at NJ-skolen er til for tillitsvalgte og medlemmer og at NJ er avhengig av å få tilbakemeldinger på hva tillitsvalgte og medlemmer vil lære.

– Vi lærer underveis, både om hvilke temaer som fungerer som nettkurs, om hvor mange nettkurs vi bør ha og om tidspunkter på døgnet det passer å delta på kurs og om varighet på kursene. Vi ser blant annet for oss at vi kan holde flere «minikurs», som tar for seg et konkret problem/tema og som ikke varer så lenge, ala «Hvordan skriver jeg en protokoll?».

Og bare for å understreke det: Når det nærmer seg lokale forhandlinger, så blir det kurs i lokale forhandlinger, sier Kleiva-Gramstad.