Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ støtter forslag til endring av innovasjonsstøtten

To høringer: NJ støtter departementets forslag om å inkludere fagpressen i innovasjonsstøtten – men potten må økes. Det er også viktig at regjeringen ikke undergraver innsynsretten i verv og økonomiske interesser.

Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår å endre forskriften om innovasjons- og utviklingstilskudd til mediene, slik at fagpressen også kan få støtte.

I tillegg foreslås det å senke egenkapitalkravet for å få støtte til innovasjonsprosjekter fra 50 til 25 prosent for «små, lokale nyhets- og aktualitetsmedier».

NJ har levert høringssvar hvor vi støtter forslagene, men hvor vi også påpeker at tilskuddsrammene må økes når flere kan søke om støtte. Målet om mer nyskaping og en styrking av mediemangfoldet kan i verste fall undergraves av en kannibalisering mellom aktørene som har gode prosjekter som de trenger støtte til for å sette ut i live.

Les høringen her. 

Innsynsretten må ikke undergraves

Stortinget vedtok tidligere i år en lovhjemmel for at statsansatte skal kunne registrere sine verv og økonomiske interesser. Målet med lovendringen er at det skal bidra til mer åpenhet, transparens og tillit til staten.

Regjeringen har nå laget forslag til retningslinjer for denne ordningen, og de ba om innspill fra mediene. NJ leverte et felles innspill med Presseforbundet og Redaktørforeningen, hvor vi påpekte at retningslinjene må utformes slik at de som ordningen er ment å gjelde faktisk omfattes i praksis. I tillegg påpekte vi føringer i forslaget som vi mener kan føre til feil tolkning av jussen og at registrerte opplysninger unntas offentlighet uten at det er hjemmel for det.

Les høringen her.