Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJ krever rask oppfølging av Ytringsfrihetskommisjonen

NJ har levert et fyldig høringssvar til Ytringsfrihetskommisjonen, med både enighet, anbefalinger - og egne krav.

NJ leverte fredag i forrige uke høringssvar til Ytringsfrihetskommisjonens utredning.

NJ stiller seg bak det store flertallet av kommisjonens ulike vurderinger, og vi mener det er viktig at mange av dens ulike anbefalinger følges opp.

Egne anbefalinger og krav

I høringssvaret har vi også noen egne anbefalinger og krav utover kommisjonens anbefalinger. Blant de viktigste er:

  • Kompetanseheving i mediebransjen må inn som en del av mediestøtten. Departementet bør utrede muligheten for et tilbud om tilgang til gratis, uavhengig, redaktørstyrt journalistikk til unge borgere.
  • Muligheten for sanksjonering av grove brudd på offentleglova må utredes.

Våre innvendinger

NJ har også enkelte innvendinger til kommisjonens vurderinger:

  • Våre innvendinger er særlig knyttet til det som gjelder trusler mot journalister, der situasjonen til journalister som er spesielt utsatt for trusler og trakassering i liten grad er berørt. Det gjelder særlig journalister med minoritetsbakgrunn, og journalister som dekker temaer som er preget av en polarisert samfunnsdebatt, som likestilling og integrering. Vi savner også en grundig gjennomgang av hvorfor en så liten andel av anmeldte trussel- og voldssaker mot journalister ender med tiltale og rettssak.
  • Kommisjonen fremmer ikke forslag om et rettslig etterforskningsforbud i kildevernsaker. NJ mener dette er uheldig, særlig fordi vi mener at begrunnelsene for avvisningen bygger på feilaktige påstander.

Må følges opp raskt

I høringssvaret legger vi vekt på at det er særlig viktig at følgende anbefalinger følges opp raskt:

  • Medienes rammevilkår: NJ deler kommisjonens vurderinger om viktigheten av journalistikken og mediene. Dette stiller krav til bransjen selv og til myndighetene. Dagens ordninger for mediestøtte må videreutvikles, og det må gjøres politisk nybrottsarbeid for å utvikle nye og alternative støtteordninger som kan sikre finansiering av uavhengig, redaktørstyrt journalistikk.
  • Ytringsfrihet i arbeidslivet: Kommisjonens anbefalinger til offentlige organer må følges opp raskt. Minst like viktig er det at partene i arbeidslivet tar ansvar for å forbedre situasjonen også i privat sektor.
  • Innsyn og åpenhet: De sentrale forslagene om innsyn i straffesaksdokumenter i Aarli-utredningen må følges opp. Det samme må kommisjonens anbefaling om å endre merinnsynsregelen i offentleglova til en pliktregel. Offentleglovas virkeområde, samt bestemmelsen om unntak fra taushetsplikt i forvaltningsloven må utvides. Journalisters sikkerhet må fortsette å være en prioritert oppgave for politi og påtalemyndighet.

 

Les hele høringssvaret her.