Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJs mentorer

Berit Rekaa «famlet i blinde», Kjersti Fikse syntes det var litt ensomt og Julie Teresa Rege Olsen våget ikke stille spørsmål fordi hun trodde det var for dumt. NJs mentorer har også en gang vært ferske klubbledere. Nå skal de hjelpe andre «ferskinger".

Sigrid Kleiva-Gramstad, organisasjonssekretær i NJ, er glad for at NJs mentorordning nå skal i gang, i første omgang med tre erfarne kvinner i rollene som mentorer for tre mindre erfarne klubbledere.

-Vi starter opp med tre par, men har plass til flere. Så om du vil være mentor eller trenger en mentor, så ta kontakt med meg, sier Kleiva-Gramstad.

-NJs mentorer er rutinerte og erfarne tillitsvalgte. De har stått på i godt og vond. De vet hvordan det er å leve i vervet og de vet hvordan det er å drive klubb.

Mentorordningen skal være et «lavterskeltilbud» og det skal være opp til den ferske klubblederen å definere hvordan forholdet skal være. Ideen er at mentoren er en som du skal kunne stille nettopp de dumme spørsmålene til og få noen gode svar tilbake. Håpet er at de ferske klubblederne blir tryggere i vervet og at de vil få lyst til å være klubbleder i mer enn en kort periode.

Her er NJs mentorer 

Navn: Berit Rekaa
Arbeidsplass: NRK Dagsrevyen
Verv: Styremedlem NRKJ Nyhetsklubben
Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Mangeårig styremedlem i NRKJ, medlem av NRKJs forhandlingsutvalg i mange år, klubbleder i NRK Nord-Trøndelag, NRK Dagsnyttklubben, NRK Sporten, NRK Dagsrevyklubben, var med på NRKJs stiftelsesmøte.
Ditt første tillitsverv? Styremedlem i NRK Nord-Trøndelag.
Hvorfor ble du tillitsvalgt? Jeg var engasjert i fagforeningsarbeid – og husker godt beskjeden jeg fikk da jeg begynte i NRK Nord-Trøndelag (ikke fra DK-sjefen): «Overtiden og tilleggene er så små at de bryr vi oss ikke om å skrive ned.» Det tente en gnist.
Hvordan var det å være «fersk»? Man følte at man famlet litt i blinde. Jeg følte at jeg savnet et verktøyskrin og ikke minst erfaring.
Hva syns du om NJs nyvinning: Mentorordningen? Jeg tror det er lurt. Det er alltid godt å ha noen andre og diskutere saker med – en bollplank, som det heter på svensk.
Hvorfor sa du ja til å være mentor? Jeg har gått på smeller og jeg har hatt seire sammen med mine styrekollegaer. Jeg har gjort erfaringer jeg håper kan være til nytte for andre.
Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Erfaring med hva som kan være gode fremgangsmetoder for å oppnå noe. Og rett og slett det å være en uhildet diskusjonspartner ved behov.
Og et råd til alle ferske klubbledere: Gjør notater for dokumentasjon på alt. Det kommer som regel godt med!

Navn: Julie Teresa Rege Olsen
Arbeidsplass: Stavanger Aftenblad
Verv: Medlem av klubbstyret og medlem av valgkomiteen til NJ.
Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Jeg har vært medlem av klubbstyret i Aftenbladet omtrent siden jeg begynte i avisen i 2006. Har vært nestleder og leder i flere år, men er nå tilbake som vanlig medlem av klubbstyret. Jeg har vært vara i landsstyret i flere perioder. Og jeg har vært ansattrepresentant i Schibsted-styret og medlem av konsernutvalget i Schibsted.
Ditt første tillitsverv? Medlem av styret i redaksjonsklubben.
Hvorfor ble du tillitsvalgt? Jeg liker å engasjere meg, brenner for et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsvilkår.
Hvordan var det å være «fersk»? Jeg var veldig stille og usikker i starten. Var redd for å misforstå eller si noe galt. Men ingen spørsmål er for dumme. Det er ingen som forventer at du er utlært når du blir klubbleder.
Hva syns du om NJs nyvinning: Mentorordningen? Det er en god ordning som forhåpentlig kan bidra til at rollen som klubbleder blir enklere. Det er lett å føle seg litt ensom i rollen som klubbleder fordi kollegene ikke alltid forstår hvilke utfordringer som møter deg. Da er det godt å ha andre klubbledere å spille på.
Hvorfor sa du ja til å være mentor? Fordi jeg ønsker å bidra.

Navn: Kjersti Fikse
Arbeidsplass: Adresseavisen
Verv: Klubbleder, konsernutvalgsleder i Polaris, styremedlem i NJ Polaris
Om egen «tillitsvalgt-karriere»: Kom inn i klubbstyret i 2012. Ble nestleder i 2013, klubbleder i 2014. På heltid, still going strong. Landsstyret i en periode på fast plass, inne i andre periode, sitter også i NJs arbeidsutvalg.
Ditt første tillitsverv? Klubbstyret
Hvorfor ble du tillitsvalgt? Givende arbeid som gir en mulighet til å reelt påvirke arbeidsforholda til mine kolleger til det bedre. Og så er det drivende gøy og gir også et godt nettverk. Dette brenner jeg for!
Hvordan var det å være «fersk»? Det var litt overveldende og til tider litt ensomt, i det at jeg kunne så lite og visste ikke helt hvem jeg kunne prate med. Hva var ok å dele, hva burde jeg holde for meg selv, når skulle jeg godta noe, når skulle jeg gå i krigen? Jeg gikk på et par smeller med media, hvor jeg plutselig var uvøren og uerfaren kilde og sa ting i intervju som jeg aldri ville gjort i dag. Jeg syntes det var ubehagelig å stå i konflikt med ledelsen og redd for å trå feil i forhandlinger. Det var det skumle. Så var jeg beæret over å bli valgt, ivrig etter å lære og gjøre en god jobb, og kjente umiddelbart at «Dette er gøy! Dette vil jeg trives med.» og «Dette er viktig.».
Og etter hvert ble det mer og mer ufarlig, og heller givende jobb også det å stå i konflikt. Det handler om hatten og å huske at den er på. Og det handler om å forstå at konflikten handler om sak, ikke person. Det har vi blitt skikkelig gode på i Adressa. Og det vil jeg gjerne gi videre.
Hva syns du om NJs nyvinning: Mentorordningen? Dette tror jeg kan være et drivende godt grep til hjelp for mange nye. Å være klubbleder kan være litt ensomt. Hvem passer på klubblederen, liksom? Jeg håper vi får en skog av mentorer etter hvert, som kan ta litt av den rollen.
Hvorfor sa du ja til å være mentor? Fordi dette vil jeg bidra til.
Hva er det viktigste du kan gi videre, som mentor, tror du? Jeg håper at noen år på fagforeningsbaken har gitt meg mer enn bare grått hår, men også noe nyttig erfaring som jeg kan dele, og at det kan gi en trygghet å vite at jeg står parat for å sparre ved behov. Jeg ønsker å være en lyttende samtalepartner og rådgiver.