Artikkelen er mer enn ett år gammel

NJs solidaritetsaksjon: Støtt Afghanistans journalister  

Afghanistans mediearbeidere er i krise: Støtt uavhengige medier og journalister i Afghanistan. 

Vipps: #530685 eller Bankkonto: 6022 05 01518 

Norsk Journalistlag runder 75 år i 2021. NJ har svært lang tradisjon for internasjonalt arbeid med sikkerhet for journalister, pressefrihet, åpenhet, likestillingsarbeid og arbeidsvilkår mange steder i verden.  

– Nobels Fredspris 2021 til filippinske Maria Ressa og russiske Dimitrij Muratov retter søkelyset mot ytringsfrihetens trange kår og journalisters risikofylte arbeid i store deler av verden, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.  

LES: Journalister rapporterer fortsatt i Afghanistan

I forbindelse med 75-årsjubileet gjennomfører Norsk Journalistlag en innsamlingsaksjon til støtte for journalister i Afghanistan, hvor situasjonen akkurat nå er ekstremt alvorlig.  

I aksjonen samarbeider vi med IMS (International Media Support) med hovedkontor i København og AJSC (Afghan Journalists Safety Committee) med over 20 års erfaring i internasjonal krisehjelp til mediefolk.  

– Dermed er vi sikret at pengene kommer fram og at alle innsamlede midler brukes til formålet, sier Tryggestad. 

Gi gaver

Vurderer du eller din organisasjon å gi en gave til NJ i anledning 75-årsjubileet, er det dette vi ønsker oss: en gave til denne solidaritetsaksjonen. Aksjonen varer helt til 31. desember 2021.  

Farlig å være journalist i Afghanistan

LES: In their own words: Afghan women journalists speak 

Mange hundre afghanske journalister har sterkt behov for støtte og beskyttelse, spesielt kvinnelige journalister.  

Før krisen hadde Afghanistan nesten 10.000 journalister og mediefolk. Mange av dem mottok trusler på grunn av arbeidet sitt, også før Taliban overtok makten tidligere i høst. IMS har gjennom årene støttet et sikkerhetssystem for journalister, opplæring og logistikkavtaler i kriser med politi og militære, påvirkningsarbeid (f.eks. Veikartet for ytringsfrihet), tilgang til krisesentre, juridisk rådgivning og medisinsk støtte.  

 IMS’ Afghanistan-prosjekter har rettet seg spesielt mot å sikre rollen til kvinnelige journalister. Etter at Taliban kom til makten, har det blitt mye vanskeligere – og helt umulig for mange – å jobbe som kvinnelig journalist. 

Der en gang noen hundre journalister var truet, er nå flertallet av journalistene i personlig fare og nød. Mediene deres er stengt og de har mistet inntektene sine. Noen kan jobbe, men blir tvunget til å gjøre det under press og selvsensur. Andre blir truet og er redde hele tiden.   

 Din støtte går til:  

  • Tilfluktsrom og «sikre hus» hvor journalister kan gå i dekning  
  • Mat, klær, tepper og annet utstyr for journalister og deres familier  
  • Løpende støtte for å holde så mange uavhengige medier som mulig i drift  
  • 100 prosent av det du gir vil bli brukt til dette formålet  

  Vi er veldig takknemlige for din støtte, uansett beløp.  

 Slik gir du penger:  

Vipps: #530685 eller Bankkonto: 6022 05 01518 

Om IMS (International Media Support)

IMS er en internasjonal non-profit organisasjon som jobber på tvers av fire kontinenter. 140 ansatte med 36 forskjellige nasjonaliteter jobber fra hovedkvarteret i København i Danmark, og fra regionale landkontorer i noen av de mest utfordrende miljøene.  

Organisasjonen ble stiftet i 2001 i kjølvannet av konflikter i Rwanda og Balkan der media ble brukt som et verktøy for å oppfordre til krig.  

Mer informasjon: https://www.mediasupport.org/ 

Solidaritetsaksjonen varer fram til 31. desember.