Norsk Presseforbund anmelder kommune

Norsk Presseforbund anmelder Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta for brudd på offentlighetsloven. – På sin plass, sier nestleder i NJ, Hege Fagerheim.

Norsk Presseforbund har anmeldt Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta for grovt brudd på tjenesteplikt etter straffeloven § 171.

Manglende sanksjonsmuligheter

Bakgrunnen for saken er at Kommunal Rapport i september 2022 ba om innsyn i en presentasjon den daværende kommunedirektøren i Kautokeino hadde holdt for formannskapet. Da kommunen nektet innsyn i denne, ble de klaget inn til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Det tok fem måneder før kommunen sendte over dokumentet for klagebehandling.

Fungerende kommunedirektør sa i etterkant følgende til Kommunal Rapport: «Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får».

– Denne saken er så grov at vi har valgt å gå til anmeldelse. Brudd på offentlighetsloven, og også grove brudd, er et stort og gjentakende problem over hele landet. Presseforbundet har derfor i flere år argumentert for at det er behov for sanksjonsmuligheter for grove brudd på loven. Det tror vi vil føre til bedre etterlevelse. Når det ikke finnes noen slike, er straffelovens bestemmelser om brudd på tjenesteplikt den eneste muligheten, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, i en pressemelding.

Støtte fra NJ

Norsk Journalistlag støtter anmeldelsen.

– NJ, og ikke minst mange av NJs medlemmer, har lenge vært svært frustrerte over det jeg vil si er en mangel på respekt for offentlighetsloven og hva den regulerer. Vi var også skuffet over at ytringsfrihetskommisjonen ikke gikk inn for å innføre sanksjoner for brudd på loven, da deres rapport kom i fjor. Når nå Norsk Presseforbund har fått dokumentert at en kommune vet at de bryter loven, men gjør det likevel fordi de sier at det ikke får konsekvenser for dem, mener NJ at det er på sin plass med en anmeldelse, sier nestleder i NJ, Hege Fagerheim. Hun er også styreleder i Norsk Presseforbund.

Fagerheim understreker at det å hente ut informasjon om hva som foregår i det offentlige er essensielt for alle redaksjoner.

– Hvis kommuner eller andre offentlige instanser velger å ignorere den plikten de har til å være åpne, kan det føre til en svekket offentlig debatt, innbyggerne mister muligheten til å sette seg inn i og mene noe om viktige prosesser som angår dem og tilliten til det offentlige kan rett og slett bli dårligere.