Artikkelen er mer enn ett år gammel

Plass til flere på PUFF

Frilansjournalist Kjetil S. Grønnestad har vært på fagpressens årlige journalistfaglige konferanse med stipend fra NJ Frilans. Han mener flere bør få den med seg. Her er Grønnestads rapport.

Programmet til årets PUFF-konferanse, som ble arrangert 28. – 29. april på Hotell Expo på Fornebu, bød på en variert meny med debatt, foredrag og journalistisk metode og tips til hvordan få hjelp til å drive undersøkende journalistikk. Et femti-talls journalister og redaktører, hovedsaklig fra fagpressen, deltok.

Nyttig for flere enn fagpressen

NRKs Trude Lorentzen startet konferansen med å fortelle om det store prosjektet hun var del av: «Drept på åpen gate». Hvordan de endte opp med å gjennomgå 60 drap de siste ti årene, derav hvert tredje på åpen gate, var del av foredraget. Ikke minst var det praktiske årsaker til at de valgte en ti-årsperiode i stedet for 25 år. Blant annet det at drapsmannen, siden det som regel er snakk om en mann, fortsatt vil sitte i fengsel og at prosjektet slikt sett ikke rippet opp i ferdigsonede dommer.

Deretter fulgte de to journalistene fra fagbladet Utdanning, Jørgen Jelstad og Kari Oliv Vedvik, opp med å redegjøre for hvilke arbeidsmetoder de brukte da de ville følge pengene i private selskap. Et arbeid som skaffet dem Fagressens gravepris i 2021.

– Det er veldig gøy å snakke om saker vi har gjort. Det å prate for fagpressen er bra, fordi det er så variert publikum her, sa Jørgen Jelstad etter endt foredrag.

Det er ikke bare fagpressejournalister som hentet inspirasjon fra Utdanningsnytts bruk av blant annet proff.no og Brønnøysundregistrene.

– Jeg har fått med meg mye. Det er en skikkelig pay-off. Særlig under graveprosjektet til Utdanningsnytt, satt jeg som et tent lys, sa Trude Lorentzen fra NRK.

Dagene avsluttet med debatt

Deler av konferansen ble holdt i mindre grupper, slik at deltakerne meldte seg på de innslagene de var mest interessert i.

Siste dag fikk man også høre om Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) i Bergen sitt tilbud om gravehjelp til redaksjoner.

Det ble også tid til å debatter om pressen fungerte som et mikrofonstativ for myndighetene under koronapandemien. Tidligere helsemininster Bent Høie, nå statsforvalter i Rogaland, deltok passende nok for koronatida, via storskjerm. Mens Høie syntes pressen hadde passet sin rolle godt, og stilt kritiske spørsmål rundt håndteringen av koronapandemien, var det mer delte meninger blant blant resten av debattpanelet. Flere syntes man kunne gått enda lenger i å være kritisk til myndighetene, selv om det var klart at ingen hadde noen fasit på hvordan en ny pandemi best skulle blitt håndtert.

 

Små redaksjoner kan møte kolleger for gjensidig læring

Programmet de to dagene inneholdt enda flere innslag enn dette, og mange var godt fornøyde med utbyttet.

– Jeg er her for å få inspirasjon. Dette er fagpressens treffsted der vi kan lære av hverandre. Både av de vi kjenner fra før, og av nye folk, sa Sjur Anda, journalist i Finansfokus.

Men enda flere kunne deltatt og møtt sine kolleger i fagpressen.

Utdanningsnytt, der journalist Kari Oliv Vedvik har sin faste arbeidsplass, møtte mannsterke opp.

– Vi hadde et veldig variert program. Vi ønsker at flere, ikke minst fra små redaksjoner, skal delta. På PUFF får de anledning til å møte sine kolleger, sa Kari Oliv Vedvik, som i tillegg til å være journalist i Utdanning, også satt i arrangementskomitéen for PUFF.