Artikkelen er mer enn ett år gammel

Politi på lekkasjejakt må slutte å presse journalister

UTTALELSE: NJF, Nordisk journalistforbund, er sterkt bekymret for tendensene vi har sett i flere av de nordiske landene: Politiet avhører journalister i saker om antatte lekkasjer fra nordiske etterretningstjenester. I enkelte tilfeller har journalistene til og med blitt anklaget for å ha bidratt til disse lekkasjene.

Presset skjer til tross for at journalister selvfølgelig verken kan eller vil oppgi sine kilder eller hva de diskuterer med disse. Dette bør være godt kjent både for politiet og etterretningstjenestene.

Det interne arbeidet i overvåkings- og etterretningstjenestene kan være saker av offentlig interesse, og dermed et legitimt tema å dekke for journalister.

Nordisk Journalistforbunds presidium mener at en slik oppførsel fra politiets og etterretningens side kan tolkes som et forsøk på å presse journalister og medier til å avstå fra å rapportere om viktige sider av overvåkings- og etterretningstjenestenes arbeid.

NJF er et samarbeidsorgan for journalistforbundene i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. NJFs presidium består av lederne og nestlederne i de fem forbundene.

Tine Johansen, NJFs president, leder av Dansk Journalistforbund (DJ)
Dag Idar Tryggestad, leder av Norsk Journalistlag (NJ)
Ulrika Hyllert, leder av Journalistförbundet, Sverige (SJF)
Hanne Aho, leder av Finlands journalistforbund (UFJ)
Sigríður Dögg Auðunsdóttir, leder av Bladamannafélag Íslands (BI)