Artikkelen er mer enn ett år gammel

Hvordan kan vi bidra i arbeidet med pressefrihet?

– Dialogmøter mellom journalister fra ulike nasjoner er et viktig virkemiddel for at journalister skal kunne stå imot press, sier Nadia Azhgikhina, tidligere nestleder i Det russiske journalistforbundet.

Hvordan kan norske medieorganisasjoner bidra i internasjonalt pressefrihetsarbeid, og støtte kolleger som jobber under vanskelige forhold i ulike regimer?

Spørsmålet ble reist under Nobel-uka på Pressens hus.

– Det handler om å skape flere rom, plattformer og programmer, der journalister kan dele sine erfaringer seg imellom. Hvis vi ikke snakker sammen, baserer vi oss på stereotypier og forenklinger, og fiendtlighet oppstår. Da er vi som journalister lette å angripe. Men som gruppe, på tvers av nasjoner, står vi sterkere mot ytre press, sier Nadia Azhgikhina.

Sikkerhetsprogrammer

Barbara Trionfi, direktør i The International Press Institute (IPI) understreker at det finnes internasjonale standarder og forpliktelser knyttet til pressefrihet. Men i realiteten har de liten verdi for journalister i mange land.

– Trening og opplæring i journalistsikkerhet er viktig for å unngå skader og angrep når journalister dekker hendelser. Men dersom du er selve målet, er ikke trening tilstrekkelig. Noen har behov for å forlate hjemlandet i perioder. Derfor er det nødvendig med flere programmer der journalister, i perioder, kan oppholde seg i sikkerhet, sier Trionfi.

Se samtalen i opptak:

Nobel-uke på Pressens hus

Gjennom hele uka har det vært debatter og samtaler på Pressens hus i forbindelse med tildelingen av fredsprisen til journalistene og redaktørene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

www.pressenshus.no (litt ned på siden) finner du opptak av blant annet:

  • Medierefs! Klikk, flokk og blindsoner
  • Livepod, “Jeg var der: Serena hotell”
  • Journalist på grensen
  • What happens when women’s voices in media are silenced?

Pressefrihet i Russland

Elena Milashina (t.v.) og Nadezhda Azhgikhina

På Litteraturhuset snakket Elena Milashina, journalist i Novaya Gazeta og vinner av Fritt Ords Free Media Award i 2016 og Nadezhda Azhgikhina om journalistikk og pressefrihet i Russland.

Se samtalen