– Radio er dritgøy, dritfett og voksende. Det må vi fortelle folk

– Vi små slutte å snakke ned radioen. Vi jobber i et medium som vokser og bli større. Det er et medium i beste velgående. Ikke et døende medium, sier Sander Zakharia fra NRJ.

Zakharia var en av de nominerte til Årets talent i Prix Radio 2023.

I en panelsamtale under Radiodager 2023-konferansen snakket han og de andre nominerte talentene Victoria Skau (Radio Topp 40), Klara Hoff (Radio Nova) og Julia Biernat (NRK mP3) blant annet om utfordringene med kunstig intelligens (KI) i norsk radio- og podkast nå.

Må bruke kunstig intelligens riktig

Kommer inntoget av KI til å skremme unge fra å søke seg til radio? spurte ordstyrer og fjorårets vinner av Årets talent, Miriam Alsvik fra Bauer Media.

Jeg tror ikke det vil skremme. Vi må heller bli gode på å bruke KI riktig. Jeg tror det blir fint å bruke det til inspirasjon, til å bli bedre selv. For eksempel å komme med puncher raskt, svarte Victoria Skau.

Klara Hoff slo fast at kunstig intelligens kan virke litt skummelt, og at man blir litt stressa av dette; at KI lager syntetiske radio-DJer, for eksempel.

– Ikke så mye å frykte

Jeg tviler ikke på at KI vil spille en stor rolle, men tror ikke at vi har så mye å frykte. De gode ideene og den menneskelige touchen er uerstattelige. Dessuten blir det jo masse praktisk jobb som kan gjøres mye raskere. Som når du selv lager en jingel og maskinen kan lage et nærmest uendelig antall varianter. KIs største utfordring er kreativiteten. Her har vi mennesker en klar fordel, mente Sander Zakharia.

Julia Biernat var enig:Følelser, erfaring og personlighet er vanskelig å erstatte. Men vi kan utnytte KI på en positiv måte. Det er ikke alltid at man sitter med 100 ideer. Det kan KI gi meg raskt. Og selv om maskinsvarene ofte er ideer jeg allerede tenkt på, så er det fortsatt nyttig å få dette lista opp, mente hun.

Hvordan få unge til å søke seg til radio og beholde dem?

Unge folk må få rom. Mange eldre kan masse og har mye erfaringer, men unge folk kan også masse, og mange ting eldre kolleger ikke kan. Vi må lære av hverandre og gi hverandre rom, sa Julia Biernat.

Og vinneren av Årets talentprisen 2023? Det ble Viktoria Skau i Radio Topp 40 som stakk av med prisen under Prix Radio.

Se mer på radiodager.no: