Artikkelen er mer enn ett år gammel

Se hva landsstyret skal diskutere

LS-nytt

Neste uke samles Norsk Journalistlags landsstyre for å diskutere prioriteringer de neste årene.

Tiltaksplanen inneholder NJs prioriteringer de neste to årene. Landsstyret startet diskusjonen og arbeidet med planen i oktober-møtet, og skal nå vedta forslag til tiltaksplan.

Se utkast til tiltaksplan 2023-25.

– I forslaget har vi forsøkt å jobbe bevisst med punkter som er overordnet. Detaljvedtak binder organisasjonen og gir oss lite handlingsrom for å tilpasse oss dersom det skjer store endringer gjennom perioden, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Det er Norsk Journalistlags landsmøte som endelig vedtar tiltaksplanen i mars 2023.

Les mer om landsmøtet.

Reviderer programmet

Et utvidet arbeidsutvalg fikk i oppgave av landsstyret å utarbeide forslag til nytt program. Utvalget skal nå ta en runde med Landsstyret for tilbakemeldinger på førsteutkastet, som skal opp til endeling behandling i januar, for så å sendes videre til landsmøtet.

– Landsstyret og utvalget har diskutert eksisterende program, men foreslår ikke veldig mye ny politikk. NJs eksisterende politikk står seg veldig godt. Utvalget mener at det ikke er behov for vesentlige endringer, sier Tryggestad.

Utkastet organiserer eksisterende program mer tematisk, for å gjøre det mer tilgjengelig. Programpunktene blir også mer overordnede.

– Det handler ikke om nye retningsvalg, men vi ser noen behov for oppdateringer i programmet basert på endringer i bransjen, knyttet til for eksempel tek-gigantenes dominerende posisjon.

Se NJs eksisterende program.

Debatten i landsstyret om programmet er åpen.

Budsjett 2023

Driftsbudsjettet for 2023 er satt opp med et underskudd på 2,46 millioner kroner.

– Årene med landsmøte budsjetteres med underskudd, og det er ikke noe kontroversielt med det. Det er selvfølgelig like vanskelig for oss som for andre å forutse økonomien fullt ut neste år, på grunn av usikkerhet. Men, vi legger opp til et høyt aktivitetsnivå, med offensiv satsing på organisasjonsbygging og rekruttering av nye medlemmer, sier Tryggestad.

Ved inngangen av november har NJ 8 339 medlemmer. Dette er 300 flere enn ved starten av året.

– Vi er optimistiske med tanke på medlemsutviklingen også for neste år. Veksten vi ser nå, og forventingene for neste år, handler om grep for å beholde eksisterende medlemmer og rekruttere nye, altså mer enn bare vekst i bransjen. Som kjent viste organisasjonsutvalgets arbeid at det innenfor dagens vedtekter finnes et stort potensial for flere NJ-medlemmer, sier Tryggestad.

Ytringsrom

Da ytringsfrihetskommisjonen la fram sin rapport – En åpen og opplyst offentlig samtale –  i august, presenterte de 90 anbefalinger for å sikre og forsterke ytringsrommet i Norge.

Landsstyret skal nå diskutere anbefalingene.

– Mange av forslagene sammenfaller med NJs politikk, og da handler det om å gi vår tilslutning. Det er også forslag vi er kritiske til, som for eksempel et ytringsråd, samt at anbefalingene ikke går langt nok i for eksempel sanksjonering ved brudd på offentlighetsloven.

NJ har fått utsatt høringsfrist til 27. januar.

– Jeg oppfordrer hele organisasjonen til å diskutere anbefalingene fra rapporten, og gi sine tilbakemeldinger og råd til oss, slik at vi kan få med oss dette i våre innspill til rapporten, sier Tryggestad.

Se sakspapirer og dagsorden til landsstyremøtet 17.-18. november.