Artikkelen er mer enn ett år gammel

Sikkerhet viktigst i NJs nye avtale med UD

I april åpnet NJ et nytt treårig kapittel i våre internasjonale prosjekter for å bedre sikkerheten for journalister som jobber under ganske andre betingelser enn vi gjør. Kjernen i prosjektene blir å sørge for at de journalistene som er opplært til å holde sikkerhetskurs for sine kolleger, får midler og oppdatering av sine kunnskaper for å gjøre det. Vi bygger videre på det arbeidet som er gjort i Midtøsten, Afrika, Asia og Kaukasus siden 2014.

Sikkerhet og likestilling

Sentralt i NJs prosjekter står sikkerhets- og likestillingskurset for kvinnelige journalister. Gjennom Train the Trainers-kurs har journalister lært å holde workshops i sikkerhet og likestilling/kvinners rettigheter for kvinnelige og mannlige kolleger. På denne måten har flere tusen medlemmer av journalistforbund i Afrika, og i Nepal og Bhutan, fått verktøy til å gjøre sin egen og kollegers arbeidsdag tryggere.

Med den nye UD-avtalen vil hundrevis av nye journalister få sikkerhetskurs i Midtøsten og Nord-Afrika. Minst like mange i de rundt 30 afrikanske landene vi nå har kursledere i, får et todagerskurs i sikkerhet og likestillingskunnskap. Vi vil også blåse nytt liv i læreplanen i sikkerhet for studenter i Midtøsten som vi lanserte sammen med UNESCO for noen år siden.

I tillegg kommer en rekke underprosjekter for sikkerhet, mediefrihet, fagforeningsstyrking og journalistikk i bl.a. Ukraina, Hviterussland, Myanmar, Indonesia, Sri Lanka og ellers i Sør-Asia – noen i regi av NJ, andre er det Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ som skal stå for.

Og aldri så galt at det ikke er godt for noe: Vi ser at korona-epidemien har økt mediehusenes interesse for å bedre sikkerheten for egne journalister over hele verden, også i utviklingslandene.

Nytt i den ferske noen-og-tretti-millioners-avtalen med UD er en partneravtale med SKUP og IJ. Heretter skal deres internasjonale graveprosjekter og samarbeid med søsterorganisasjoner i Midtøsten og Sør-Afrika finansieres – og rapporteres – gjennom NJ.

Kursbevis for sikkerhets- og likestillingskurs i Conakry, Guinea, i april 2021.