Skuddene på Serena ble en vekker for journalistsikkerheten

I januar 2008 angrep Taliban luksushotellet Hotel Serena i Kabul. Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept. Drapet endret den organiserte sikkerhetsopplæringen av norske journalister i nyere tid.

Thomassen fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Afghanistan da hotellet de bodde på ble angrepet av terroristene. Thomassen mistet livet og en UD-ansatt ble hardt skadet, men overlevde. Flere andre profilerte utenriksreportere var med på turen, blant andre TV2s Fredrik Græsvik og VGs Harald Henden. Henden ga førstehjelp til Thomassen, men klarte ikke å redde kollegaen.

Et vendepunkt

Angrepet på Serena Hotell ble et vendepunkt for sikkerhetsopplæringen. Norsk Journalistlag, med rådgiver Trond Idås i spissen, har i årene etter jevnlig arrangert sikkerhetskurs for norske journalister, både for frilansere og for dem i redaksjonene.

– Angrepet i Kabul endret arbeidet med sikkerhet. Det åpnet veien for kursing, grundigere forberedelser, samarbeid med Forsvaret om førstehjelp i krigsområder, risikovurderinger og debriefing etter oppdrag, forteller Trond Idås.

Han tok kontakt med eksperter i Forsvaret og erfarne krisepsykologer og fikk laget kurs. Tidligere fikk journalister og fotografer i de store redaksjonene sikkerhetskurs i utlandet, men ikke alltid like grundig og like bredt som kursene som i dag er standard for norske journalister som skal til konfliktområder.

De siste årene har både krigen i Ukraina og krigen i Gaza igjen øket behovet for sikkerhetsopplæring av journalister som skal jobbe i krise og krig. Men kursene retter seg også mot journalister som møter dramatiske hendelser her hjemme, som branner, ulykker og alvorlige kriminalsaker.

Ny podkast fra NRK

Nylig lanserte NRK podkasten «Skuddene på Serena» i «Hele historien»-serien. Podkasten ble lansert på et arrangement i regi av NRK og Norsk Journalistlag Oslo i Pressens Hus i Oslo. Der fortalte VG-fotograf Harald Henden om opplevelsen på Serena Hotel. Carsten Thomassens samboer Ellen Hofsvang og NJs Trond Idås understreket hvor viktig det er at journalister reiser ut for å rapportere, men må sørge for gode forberedelser og sikkerhetstiltak.

Den nye podkasten var utgangspunkt da Ekko i NRK P2 8. februar i år spurte seg «Hvor godt forberedt er journalister som reiser i farlige områder i dag?» Gjester var NJ-rådgiver Trond Idås og nylig avgåtte TV2-reporter Fredrik Græsvik. Græsvik lagde dokumentarfilm om skuddene i Kabul.

– Det er mange som sier det er et før og et etter Serena, sier Ekko-programleder Rikke Eckhoff i sendingen.

Mer om dramatikken: