Artikkelen er mer enn ett år gammel

Slik har AJ-året vært

Flere faglige arrangementer og faglige samlinger har preget journalistlagets arbeid fra forrige årsmøte.

Av: Esben Holm Eskelund

Allerede i november i fjor slo Agder Journalistlag til med debattmøte om mediers samarbeid med kommersielle aktører under navnet «VG+Rema=WTF?». Til debatten stilte VGs sjef Torry Pedersen, forbrukerombud Gry Nergård, klubbleder Janne Birgitte Prestvold og sjefredaktør Eivind Ljøstad fra Fædrelandsvennen og mediekritiker Sven Egil Omdal. Rundt 70 personer møtte frem til debatten som ble holdt i Kristiansand bibliotek, og i etterkant ble debatten omtalt av Omdal som en av de beste om innholdsmarkedsføring han hadde vært med på.

Gløggen lever
Etter at VG avviklet sitt lokalkontor i Kristiansand ble gode løsninger funnet for den tradisjonsrike julegløggen, som måtte flytte. TV2 stilte lokaler til disposisjon for sørlandske journalister i førjulsstemning, og det ble samlet inn penger til Frelsesarmeen gjennom god gammeldags basarlotteri. Til sammen kunne Agder Journalistlag legge rett over 3.600 kroner i julegryta i 2015.

IMG_5311.JPG

Konferanseseminar
I januar satte styret og inviterte lagsmedlemmer seg på danskebåten og dro på styreseminar. Målet for turen var å legge rammeplaner for Sommerkonferansen 2016, som AJ i år har hatt ansvaret for. En lang rekke programposter ble foreslått, og som endte opp i et godt program for den tradisjonsrike konferansen som vekselvis arrangeres av Agder og Rogaland Journalistlag.

Pressekino
I mars gikk filmen «Spotlight» på kino. I et samarbeid mellom NLA Mediehøgskolen og AJ ble det satt opp en visning på Kristiansand Kino. I etterkant av filmen samlet mange seg til samtale om gravejournalistikk. Tydelig hadde filmen satt sine spor ettersom samtalen pågikk om tema i halvannen time etter visningen. Rundt 50 personer, både journaliststudenter og journalister møtte frem.

Feststemning

I juni ble det arrangert sommerfest for AJ. Det skjedde på Odderøya, der rådmennene i Arendal og Søgne deltok i debatt og måtte svare for arkiveringspraksisen sin. Det var litt tvil i styret om det i det hele tatt skulle holdes sommerfest i og med at sommerkonferansen var på trappene få måneder etterpå. Et sted mellom 20 og 30 medlemmer møtte frem til sommerfesten, der ferske reker og godt drikke sto på menyen i en varm sommerkveld. Og for de som ikke var der, sitter det friskt i minnet at stemningen var god.

Sommerkonferansen

Årets høydepunkt var uten tvil Sommerkonferansen 2016. Den ble trygt loset i havn under særdeles god ledelse av Silje Bratland Roksvåg (Agderposten) og Vidar Falkum (Lister24), som tok over stafettpinnen da konferanseleder og AJ-styremedlem Christina Quist underveis måtte si fra seg oppgaven av praktiske årsaker. Det ble lagt frem en undersøkelse om sørlandsmedienes dekning av flyktningkrisen, det ble dykket ned i arkivjournalistikk, podkast, frilansermarkedet, robotjournlistikk og plagiatvirksomhet var viktige temaer.  Til konferansen kom inviterte gjester både fra innland- og utland for å holde foredrag og være med i debatter. Det meste foregikk sentralt i Kristiansand på Clarion Ernst Hotell og var oversiktlig og tilgjengelig. Nytt av året var at Sommerkonferansen ble gjort som obligatorisk undervisning for studentene på NLA Mediehøgskolen. Det sørget for et godt deltakertall utover påmeldte fra redaksjonene. Dessverre var det et fåtall påmeldte fra Rogaland Journalistlag i Kristiansand på denne konferansen. På sommerkonferansen.no finner du mange bilder og flere artikler som er skrevet om de ulike temaene og programpostene.