Artikkelen er mer enn ett år gammel

Snart sommervikar

Om to uker starter sommerjobben i Aftenposten for Volda-student Sona Sillah. Denne uka var hun på Norsk Journalistlags kurs for sommervikarer.

– Jeg gleder meg utrolig mye og tenker at dette blir en spennende sommer fylt av utfordringer og mye lærdom, sier Sillah, som nettopp er ferdig med det første året på journalistutdanninga i Volda.

Onsdag arrangerte Norsk Journalistlag kurset Ut i sommerjobb? Dette må du vite. 22 studenter var påmeldte.

– Det viktigste jeg tar med meg fra kurset er bevisstheten om hvilke rettigheter som gjelder for sommervikaren og hva som forventes av meg som journalist, sier Sillah.

– Slike kurs er gull for studenter som skal arbeide som journalister for først gang. Lovverk og avtaler kan være som en uoversiktlig jungel. Det er trygt og fint å vite at man kan rådføre seg med gode kolleger eller Norsk Journalistlag. Og at man kan spørre tillitsvalgte om råd før man signerer kontrakten, sier Sillah.

– Gled dere!

Kurset ble ledet av NJ-advokat Elin Nykaas og Julia Horn, journalist i Tønsberg Blad.

Horn ble ferdig med journaliststudiene ved Universitet i Stavanger for tre år siden, men allerede som 16 åring fikk hun sin første redaksjonelle sommerjobb.

– Min første sommerjobb var i Sandefjords Blad, og den var hektisk og lærerik! Det som var gøy var at jeg kjente at jeg plutselig knakk en kode, og fikk rutiner som ga meg resultatene jeg ønsket meg – effektiv produksjon og gode nyhetsartikler. Fordi man jobber jevnt og trutt over en lenger periode, vil man oppleve at man lærer ekstremt mye om faget på kort tid, og at man får prøve, feile og mestre. Gled dere, sier Horn.

Horns beste tips til sommervikarene er å være våkne.

– Med det mener jeg at du sørger for å alltid ha egne ideer, møter oppgaver man får med «ja, kult! Kanskje vi også kan gjøre sånn og sånn» og ikke «det hørtes vanskelig ut. Er det en sak i det hele tatt?», og at man er – og viser – at man er sulten på å lære. Husk at det kan ligge mange potensielle gode referanser i den første sommerjobben, og at det ofte finnes muligheter for vikariater også etter sommeren, sier Horn.

Bruk de tillitsvalgte

– Sommerjobben er ofte begynnelsen på et lengre arbeidsforhold, sier Elin Nykaas, og trekker fram tre råd til sommervikarene:

  • Vær positiv og imøtekommende, men det er ingen andre som passer på deg, så sett grenser for deg selv slik at du ikke sliter deg ut.
  • Du må selv sørge for å sette deg inn i hvilke rettigheter du har som arbeidstaker. Både journalistavtalen og lokalavtalen har bestemmelser som er av betydning for deg.
  • Klubbleder og andre tillitsvalgte er der for å bistå medlemmene i spørsmål knyttet til arbeidsforholdet. Bruk dem dersom du lurer på noe.

Flere kurs:
Klar når det smeller? Kurs i krise- og skadestedsjournalistikk, mandag 13. juni