Artikkelen er mer enn ett år gammel

Stor pressefrihet og høy tillit til mediene må ikke bli sovepute

– Det er gledelig at Norge topper pressefrihetsindeksen også i år, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad. Ni av ti nordmenn har stor tiltro til norske nyhetsmedier, men tilliten må forvaltes riktig.

– Topplasseringen på Pressefrihetsindeksen 2022 er først og fremst en fjær i hatten for norske myndigheter, siden resultatet bygger på en undersøkelse blant presseorganisasjoner, akademikere og menneskerettighetsorganisasjoner verden rundt, sier Tryggestad.

Se Pressefrihetsindeksen 2022.

Men pressefriheten, som vi nærmest tar for gitt i de nordiske landene, er en fjern virkelighet for kolleger i de aller fleste land i verden. Journalister i Russland, for eksempel, risikerer 15 års fengsel hvis de lager kritisk journalistikk om krigen i Ukraina.

– Dessverre er faren for vold og rettslige sanksjoner fra myndighetene en del av hverdagen for journalister i svært mange land, sier han.

Svært høy tillit

Den høye skåren på Pressefrihetsindeksen kan vi se i sammenheng med resultatene i Medieundersøkelsen som presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen denne uken.

– Ni av ti nordmenn har tildels stor tiltro til norske nyhetsmedier. Publikum ser at vi har medier som kan lage fri og uavhengig journalistikk om myndighetene i Norge og resten av samfunnet, i tråd med det som gjerne kalles medienes samfunnsoppdrag, sier Tryggestad.

Norsk Journalistlag ser det som spesielt gledelig at andelen har stor tillit mediedekningen, har økt markant under pandemien, og også at publikum svarer at de har stor tillit til medienes dekning av krigen i Ukraina.

– Dette er ingen selvfølge, påpeker NJ-lederen. – I en rekke land i Europa og i USA opplever journalister å bli angrepet på gata og å bli beskyldt for å publisere falske nyheter av markante aktører i samfunnsdebatten. Dette er heldig vis langt fra den norske virkeligheten, sier han.

Fort å rote det bort

De historiske tallene i Medieundersøkelsen viser at denne tilliten i befolkningen ikke er noe vi kan ta for gitt. For bare tre år siden stupte tilliten til nyhetsmediene med over 10 prosentpoeng som følge av mediedekningen av en enkeltsak, ‘Bar Vulcan-saken’.

– Dette er viktig påminnelse om at tillit er noe vi i mediene må jobbe hardt for å ta vare på hver eneste dag, sier Dag Idar Tryggestad.